EU pozvala Beograd i Prištinu da bez odlaganja poštuju sve sporazume

Savet ponavlja snažno očekivanje da se svi prethodni sporazumi u potpunosti poštuju i sprovode bez odlaganja i da se strane konstruktivno angažuju na rešavanju svih svojih bilateralnih sporova.

13.12.2022. 15:46
  • Podeli:
eu srbija profimedia-63988f1cced9a.webp Foto: Profimedia

Savet EU je danas zatražio od Beograda i Prištine da se bez odlaganja angažuju u dijalogu, poštuju i primene sve dosadašnje sporazume iz dijaloga i da se uzdrže od jednostanih i provokativnih radnji koje bi mogle da dovedu do tenzija i nasilja.

Poštovanje prethodnih sporazuma

Savet u zaključcima koji su danas usvojeni očekuje od obe strane da se bez odlaganja angažuju u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU "u dobroj veri i duhu kompromisa kako bi se postigao sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU".

U delu zaključaka koji se odnosi na dijalog Beograda i Prištine, a koji je u istom tekstu usvojen i za Srbiju i za tzv. Kosovo, “ovaj sporazum treba da se bavi svim otvorenim pitanjima i da doprinese regionalnoj stabilnosti” kao i da je to “ključno kako bi Srbija i Kosovo mogli da napreduju na svojim evropskim putevima”. 

Savet ponavlja  snažno očekivanje da se svi prethodni sporazumi u potpunosti poštuju i sprovode bez odlaganja i da se strane konstruktivno angažuju na rešavanju svih svojih bilateralnih sporova. 

Takođe poziva “obe strane da se uzdrže od jednostranih i provokativnih akcija koje bi mogle da dovedu do tenzija i nasilja, kao i od retorike koja ne vodi dijalogu” i “podseća obe strane na njihovu zajedničku odgovornost da obezbede mir i stabilnost”. 
U zaključicma se pozdravlja ukupan napredak Srbije postignut u dosadašnjim pristupnim pregovorima kao i to što je za novu Vladu Srbije EU integracija strateški cilj.

EU još ukazuje da “reforme u oblasti vladavine prava i osnovnih prava moraju ponovo dobiti zamah” i ističe da je “napredak u ovim oblastima, kao i na normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom, kako je navedeno u pregovaračkom okviru, i dalje od suštinskog značaja i da će odrediti tempo pristupnih pregovora u celini”.

EU žali što Srbija nije nametnula sankcije Rusiji

U zaključcima za Srbiju Unija  žali što Beograd nije uveo sankcije Rusiji. 

Savet u dokumentu navodi da “duboko žali", jer Srbija "nazaduje" u odnosu na  zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU, posebno kada su u pitanju sankcije EU protiv Rusije i Belorusije, kao i zbog njenih "spoljnopolitičkih akcija suprotnih zajedničkom pristupu EU”.
Ističe se takođe  očekivanje da  Srbija “pojača svoje usklađivanje sa zajedničkim spoljnim i bezbednosnim pozicijama EU i restriktivnim merama kao pitanjem od najvećeg prioriteta”. 

U tekstu se ponavlja i da Srbija treba da se uskladi sa viznom politikom EU. 

“Pozdravljajući pozitivne korake koje je Srbija preduzela u pravcu ispunjavanja ove obaveze, Savet naglašava potrebu za kontinuiranim naporima u ovoj oblasti”, piše u tekstu.

Srbija je dobila pozitivnu ocenu u oblasti ekonomskih reformi i  “kontinuirani napredak ostvaren u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije”, ali “podstiče Srbiju da intenzivira strukturne reforme javne uprave i državnih preduzeća, sa posebnim fokusom na državna preduzeća u energetskom sektoru”. 

Savet EU je usvojio i zaključke o KiM u kojima se pozdravlja "kontinuirani napredak u pogledu jačanja demokratije i vladavine prava",  ali se poziva Priština “da pojača borbu protiv organizovanog kriminala” a u  oblasti pravosuđa da radi na “integritetu, nezavisnosti i efikasnosti pravosudnog sistema".

EU pozdravlja stav Prištine prema agresiji Rusije u Ukrajini i usklađenost za evropskom spoljnom politikom, a u zaključcima je izražena i podrška liberalizaciji viza, kao i očekivanje da će to pitanje biti rešeno što je pre moguće.

Ovi zaključci treba da dobiju zeleno svetlo lidera EU na njihovom samitu 15. decembra takođe u Briselu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()