Euleks rasporedio rezervnu policijsku jedinicu na KiM kao pojačanje

RSPJ je raspoređena u utorak kao odgovor na potrebu misije Euleks da ima dodatne snage na terenu i "pruži bolju podršku kosovskim kolegama, ako se to zatraži i ako bude potrebno"

09.11.2022. 16:34
  • Podeli:
Kosovska policija_specijalne jedinice_Foto Reuters-1668008058906.webp Foto: Reuters / Ilustracija

Rezervna specijalizovana policijska jedinica (RSPJ) Euleksa, koju čine 23 pripadnika italijanskih karabinijera i pripadnici Evropskih žandarmerijskih snaga, privremeno je raspoređena je danas na Kosovu i Metohiji, kako bi ojačala kapacitete već postojeće Specijalizovane policijske jedinice (SPJ).

U saopštenju objavljenom na sajtu Euleksa se navodi da je RSPJ raspoređena u utorak kao odgovor na potrebu te misije da ima dodatne snage na terenu i "pruži bolju podršku kosovskim kolegama, ako se to zatraži i ako bude potrebno".

Redovnu SPJ čini 105 poljskih policajaca, stacioniranih je u Kosovskoj Mitrovici i predstavlja drugu je instancu za bezbednosni odgovor na KiM, kao deo troslojnog mehanizma za bezbednosni odgovor. Prva instanca za bezbednosni odgovor je kosovska policija, Euleks je druga, a NATO odnosno jedinice Kfora treća, podeća Euleks.

Priština kupuje oružje i oklopna vozila

U nacrtu budžeta za 2023. godinu, prištinske vlasti su izdvojila najmanje 1.450.000 evra za kupovinu oružja i specijalne opreme za Kosovsku policiju. Očekuje se da će nabavka početi u februaru naredne godine i biti završena za dve godine, prenosi KoSSev.

Kosovski portal Kallxo piše da se budžetom za narednu godinu očekuje kupovina oklopnih i drugih specijalnih vozila, kao i da je za njihovu kupovinu predviđeno još 1.800.000 evra.

Prema predlogu budžeta dostaviljenom kosovskoj skupštini, početak nabavke nove opreme očekuje već u prvom mesecu sledeće 2023, a trajaće sve do decembra 2025. godine.

Dodatne patrole

Euleks je u saopštenju dostavljenom Tanjugu 7. novembra naveo da misija u slučaju potrebe može da rasporedi i dodatnu, rezervnu policijsku jedinicu kako bi ojačala svoje snage i operativni kapacitet na terenu.

"Ostajemo na oprezu i pažljivomo prati sva dešavanja koja mogu uticati na bezbednost Kosova, kao i na bezbednost svih zajednica" u pokrajini, naveo je tada Euleks.

Euleks je, takođe, saopštio da je SPJ, koja se sastoji od 105 poljskih policajaca, "dodatno intenzivirala svoje izviđačke patrole na severu Kosova kako bi poboljšala uvid u situaciju".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()