Evropska komisija: Izmene Zakona o planiranju i izgradnji važan korak u pregovorima

Nastavljamo da apelujemo na Srbiju da obezbedi poštovanje principa javnih nabavki, konkurencije i transparentnosti, posebno u međuvladinim sporazumima sa trećim zemljama, poručio je portparol EU

09.08.2023. 11:02
  • Podeli:
Europska komisija_PIXABAY-1669150017314.webp Foto: Pixabay

Evropska komisija pozdravila je nedavno usvajanje izmena Zakona o planiranju i izgradnji kojima je u Srbiji ukinut leks specijalis o linearnim infrastrukturnim projektima, u smislu procesa pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji i istakla da je to važan korak u pregovorima o poglavlju pet, koje se odnosi na javne nabavke, izjavio je portparol EU Peter Stano.

"To je bila dugogodišnja preporuka Komisije i tačka koja je bila pokretana u raznim prilikama. Ovo pitanje su pomno pratile i države članice. Stavljanje van snage ovog zakona je važan korak u pregovorima o poglavlju 5 - Javne nabavke. Istovremeno, nastavljamo da apelujemo na Srbiju da obezbedi poštovanje principa javnih nabavki, konkurencije i transparentnosti, posebno u međuvladinim sporazumima sa trećim zemljama, i da se uzdrži od primene posebnih zakona, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i pravne tekovine EU", rekao je Stano za .

Na pitanje o zakonima o železnici i da li to može da ubrza proces pristupanja Srbije EU, Stano kaže da su projekti povezanosti i saobraćajne infrastrukture važni  za društveno-ekonomski razvoj Srbije i celog regiona.

"Pozdravljamo usvajanje Zakona o železnici i interoperabilnosti železničkih sistema. Ovo su važni koraci koji Srbiju približavaju usaglašavanju sa zakonodavstvom EU. Ukupan tempo pristupnih pregovora i dalje zavisi pre svega od napretka Srbije u oblasti vladavine prava, jer je u skladu sa novom metodologijom", istakao je Stano. Kako je rekao, EU je posvećena podršci investicijama u ovim oblastima.

I ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre Goran Vesić tokom rasprave u Skupštini o izmenama ovog Zakona, istakao je da će Srbija moći da zatvori poglavlje pet, o javnim nabavkama, kao i poglavlja 14 i 21, u pregovorima sa EU.

"Ako podržavate ulazak Srbije u EU, trebalo bi da glasate za ove izmene, jer to za Srbiju znači korak bližu EU", podvukao je ministar Vesić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()