Evropski parlament: Lajčak u utorak sa poslanicima o krizi između Srbije i Kosova

Juče su se visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i Lajčak u Briselu odvojeno sastali sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

23.06.2023. 14:16
  • Podeli:
miroslav lajčak zoran žestić tanjug-640f691ab9b86.webp Foto: Zoran Žestić Tanjg

Poslanici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta u utorak, 27. juna, razgovaraće o trenutnoj krizi između Kosova i Srbije sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, navodi se u saopštenju na sajtu EP.

Brifingu o nedavnim dešavanjima između Srbije i Kosova prisustvovaće i direktor Generalnog direktorata Evropske za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman.

U saopštenju EP navodi se da su se visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj  i Lajčak juče u Briselu odvojeno sastali sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi se pronašao izlaz iz trenutne krize na Kosovu.

Borelj je posle jučerašnjih sastanaka u Briselu poručio da je neophodno raditi na deeskalaciji situacije, što znači primenu plana za smirivanje krize - povlačenje kosovskih specijalaca iz opštinskih zgrada na severu, da novoizabrani gradonačelnici funkcije obavljaju sa alternativnih lokacija, da se sprovedu novi izbori i krene u formiranje Zajednice srpskih opština. 

Visoki predstavnik je rekao i da je od kosovskog premijera Aljbina Kurtija zatražio hitnu istragu u vezi sa zlostavljanjem uhapšenih Srba.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()