FES: Novi predlog o ZSO u skladu sa Briselskim dogovorom

Prema ovom predlogu, Zajednica srpskih opština može redovno da traži informacije od kosovskih vlasti i neće poništiti ovlašćenja opština učesnica.

30.01.2023. 16:54
  • Podeli:
KFOR_poljski vojnici_Severna Mitrovica_Foto Reuters-639b4a15b9b1b.webp Foto: Reuters

U predloženom nacrtu statuta Zajednice srpskih opština, koji je izradila Fondacija "Fridrih Ebert" (FAS), postoje tri cilja - da on bude u skladu sa kosovskim ustavom, da uzme u obzir zabrinutost i zahteve Srba, kao i da bude u skladu sa Briselskim sporazumima, izjavio je danas predstavnik fondacije Rene Šle.   

On je u Prištini, na predstavljanju nacrta koji je fondacija uradila u partnerstvu sa Evropskim institutom za mir, rekao je da je to projekat zasnovan na političkom pragmatizmu, prenela je "Koha ditore".

Neće biti monoetničko pravno lice

Šle, koji je predstavnik FES-a za Kosovo i Severnu Makedoniju, kaže da je nacrt statuta konkretan predlog.

Sa istog skupa, "Gazeta ekspres" prenosi izjavu predstavnika Fondacije da nacrt nije predlog za formiranje monoetničkog pravnog lica.

"Ovo nije predlog za jednonacionalno pravno lice, to je entitet koji formira opštine, a na osnovu ustavnog zakona opštine su pre svega pravna lica koja su nenacionalna", rekao je on.

Prema ovom predlogu, Zajednica srpskih opština može redovno da traži informacije od kosovskih vlasti i neće poništiti ovlašćenja opština učesnica. 

Takođe, predlaže se održavanje veza sa centralnim vlastima.

Razmatrano i pitanje finansiranja ZSO

"Postoji opsežan član koji kaže da Asocijacija neće poništiti ovlašćenja i ovlašćenja opština učesnica niti na bilo koji način zameniti ustavne veze sa centralnim i lokalnim vlastima prištinske vlade", rekao je predstavnik fondacije.

Egzon Osmanaj, koordinator projekta, kaže je da je jedna od ključnih tačaka procesa Sporazum iz 2013. godine.
On je istakao da su želeli da budu transparentni i otvoreni i da je terminologija koja je korišćena zasnovana na ustavu takozvanog Kosova i njenog pravnog okviru. 

Fondacija Fridrih Ebert iz Prištine je u nacrtu razmatrala i pitanje finansiranja Zajednice.

Jedan od predstavnika Fondacije je rekao da bi finansiranje iz Srbije bilo regulisano zakonima takozvanog Kosova.

Što se tiče finansiranja, on kaže se da će prištinska vlada "imati mogućnost nadzora u ovom pogledu".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()