Fon der Lajen: Beograd i Priština da se vrate dijalogu

Nakon sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, albanski premijer Edi Rama rekao je da na Samitu Berlinskog procesa neće biti reči o događajima u Banjskoj

15.10.2023. 22:34
  • Podeli:
Tan2023-10-1218283038_8 ursula fon der Lajen AP PhotoAurel Obreja-652c48a2e2828.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Aurel Obreja

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je u Tirani da Beograd i Priština treba da se vrate za pregovarački sto i ocenila da je sporazum iz Ohrida "osnova za pomirenje kroz dijalog uz posredstvo EU".

Ursula fon der Lajen je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom uoči Samita Berlinskog procesa koji će sutra biti održan u Tirani izrazila očekivanje da će tzv. Kosovo i Srbija biti deo EU, prenosi Juronjuz Albanija.

''Ohridski sporazum je osnova, temelj za pomirenje kroz dijalog koji pomaže EU. Veoma je važno da se Kosovo i Srbija vrate za sto radi normalizacije odnosa. Pravo mesto za njih je dijalog'', rekla je ona.

Nakon sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, albanski premijer Edi Rama rekao je da na Samitu neće biti reči o događajima u Banjskoj, već o regionalnim pitanjima.

Rama je istakao da je Berlinski proces najveća inovacija koja omogućava zemljama da pristupe dodatnom fondu EU i imaju nove prostore na zajedničkom tržištu EU, prenosi Juronjuz Albanija.

"Samit u Tirani je na tragu Berlinskog procesa i to je vizija kancelarke Angele Merkel koja je okupila lidere Zapadnog Balkana da sednu za sto kako bi započeli saradnju za budućnost i gde je saradnja definisana u okviru četiri slobode EU - slobode kretanja, robe, kapitala i usluga", rekao je Rama.

Rama je naveo da na Samitu neće biti reči ni o ratu Izraela i Hamasa, jer se o takvim temama razgovara u Briselu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()