Građani Kosovske Mitrovice se okupili zbog ukidanja dinara: Ovo su njihove poruke

Građani žele da skrenu pažnju čitavom svetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj

12.02.2024. 12:03
  • Podeli:
kosovo kosovska mitrovica protest tanjug ap-65ca02ae3f762.webp Foto: TANJUG/ STR

Intoniranjem himne Srbije počeo je veliki protestni opštenarodni skup kojim građani žele da skrenu pažnju čitavom svetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine o ukidanju dinara.

Skup je počeo u severnom delu Kosovske Mitrovice, na glavnom šetalistu u blizini Trga Braće Milić, a prisutno je nekoliko hiljada građana iz svih delova Kosova i Metohije od Štrpca, Pomoravlja, Centralnog Kosova, Severa KiM.

Prisutni nose zastave Srbije i transparent "UN  USA 1244 HELP", "Evropo otvori oči", "Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu", "Ovo je okupacija". "Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju", "Kurti, zašto nam decu u vrtiću ostavljaš bez mleka?", "Nećete nas proterati sa naših ognjišta!", "Kurti nam zabranjuje plate i penzije!", "Od čega da kupimo lekove kad nam dinar uzimate?", "Neka ambasadori pređu sa reči na dela!", "Evropo, dogorelo do nokata, zauzdajte piromana!", "Bolnice će nam ostati bez lekova!", "Za Kurtijevu 'demokratiju' ne dam ni pet para!", "I Nemanjići su kovali dinare!", i druge. 

Prisutni su i predsednik i potpredsednik Srpske liste Zlatan Elek i Dragoša Milović. 

Dušanka Đorović, iz Udruženja ujedinjenih penzionera rekla je da su građani primorani na ulici da ostvare elementarna prava i zapitala šta su skrivili da im se to desi.

"Pozivamo čitav demokratski svet da ih čije i ne ostane nem. Potrebno nam je da se ukibne ova odluka. Ta odluka je potrebna da se omogičći da živimo kao svet normalan", rekla je ona.

Dragana Milenković, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici obratila se u ime profesora fakulteta i rekla da je odluka CBK diskriminatorna i da ugrožava opstanak srba na KiM, a kao roditelj da se pitaju kako da plate školarine, hrane. 

"Dinar je opstajao ovde i u najgorem vremeno okupacije, njegovim ukidanjem ukida se život protivno univerzalnim vrednostima na kojima počiva EU, Da li je ustav Kosova jači od svih međunarodnih sporazuma i standarda. Kako to važi kada nam treba ukinuti prava a ne kada treba vratiti zemljište manastitu Dečani ili imovinu građanima. Umesto da idemoi u pravcu normalizacije i dijaloga imamo potez koji nas vraća 10 godina unazad", rekla je ona.

Dodala je da je jasno je da je uvođenje evra način obračuna sa srpskim narodom.

"Ovo nije korak ka miru i stabilizaciji. Radi se o človeku koji je zagovornik ekstremnog populizma. Jasna poruka predstavnicima EU - ne dozvolite da jedan čovek ugrozi stabilizaciju u regionu", rekla je ona.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()