Grenel: Projekat ''Generalštab'' će simbol sukoba Jugoslavije i NATO pretvoriti u most prijateljstva

Navedeno je da je reč o "projektu svetske klase" američkih i međunarodnih investitora vrednom milijardu dolara

15.03.2024. 22:07
  • Podeli:
generalštab vojske SRJ jugoslavije, nato bombardovanje 1999, nato agresija, beograd - shutterstock-65f4b870c6bdc.webp Foto: Shutterstock

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas da će projekat preuređenja zgrade bivšeg Generalštaba Vojske SRJ ''pretvoriti simbol sukoba u most prijateljstva i obnove''.

On je naveo da je reč o "projektu svetske klase" američkih i međunarodnih investitora vrednom milijardu dolara.

"U pitanju su poslovni prostor, stanovi i hotel sa pet zvezdica. Napravili smo most koji će obeležiti prvobitnog arhitektu projekta i simboliku prijateljstva sa Zapadom. Memorijalni kompleks će se graditi kroz konkurs. Zatražićemo od pojedinaca da dostave predloge za spomen-obeležje. To će biti način da se gleda u budućnost i izgradi most prijateljstva i obnove", rekao je Grenel za Blic.

Na pitanje o datumu početka izgradnje, rekao je da to zavisi od konačnih dozvola.

"A onda se nadamo u naredne dve godine. Dakle, poslovni i javni prostor, stanovi, hotel i memorijalni centar", naveo je Grenel.

Ričard Grenel, foto: Tanjug/Sava Radovanović

Istakao je Beograd danas jedan od najuzbudljivijih i najživljih gradova na svetu.

"Ovo je prilika da američki investitori preurede bivši Generalštab Vlade Jugoslavije i simbolizuje ogroman napredak koji je učinjen u zalečenju rana iz prošlosti. Ovaj projekat pretvoriće simbol prethodnog sukoba u most prijateljstva i obnove", rekao je Grenel.

Ako investitori budu dobili konačne dozvole, objekat bi trebalo da bude izgrađen na mestu zgrade Generalštaba koja je oštećena u NATO bobradovanju SRJ 1999. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()