Grlić-Radman: Srbija mora svoju spoljnu politiku da prilagodi zajedničkoj politici EU

Šef hrvatske diplomatije dodao je da Brisel ima političke mehanizme kojima će zemlje zapadnog Balkana uveravati kako slediti evropski put i politiku EU

11.09.2023. 14:41
  • Podeli:
Gordan Grlić Radman_Sanjin Strukic_PIXSELL-1665164814202.webp Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman, koji boravi u poseti Sofiji, izjavio je danas da Srbija, kao i druge zemlje zapadnog Balkana koje su se opredelile za Evropsku uniju, kako je rekao, mora da sledi načela i spoljne i bezbednosne politike Unije.

Grlić Radman je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim kolegom Marijom Gabrielom i dodao da svaka država zapadnog Balkana koja se opredelila za ostvarenje evropske perspektive mora da poštuje načela i evropske vrednosti sa koje se opredelila.

To, dodao je, važi i kada je reč o osudi ruske agresije i za sankcije koje EU primenjuje prema Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

"Tako i Srbija mora svoju spoljnu politiku da prilagodi zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici Evropske unije", naveo je Grlić Radman.

Prisutnost EU na Balkanu izuzetno je važna kako bi se sprečili, kako je naveo, maligni uticaji trećih zemalja, ali i zato što jugoistok Evrope prirodno pripada Evropskoj uniji, prenela je Hina.

Kandidatkinja za članstvo u EU, koja već vodi pregovore sa Briselom, Srbija je, prenosi agencija, osudila rusku agresiju na Ukrajinu, ali ne primenjuje sankcije na Rusiju i redovno ističe istorijske i prijateljske veze sa tom zemljom.

Sve države zapadnog Balkan okružene su ili članicama EU ili NATO-a. 

Šef hrvatske diplomatije dodao je da Brisel ima političke mehanizme kojima će zemlje zapadnog Balkana uveravati kako slediti evropski put i politiku EU.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()