Hapšenje kosovskih policajaca: Priština tvrdi da su 'kidnapovani', Beograd traži istragu Kfora

Niz događaja na Kosovu i Metohiji bio je glavna tema novog sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa ambasadorima Kvinte i šefom delegacije Evropske unije u Beogradu

Autor: Slobodan Cagić
15.06.2023. 19:25
  • Podeli:

Posle jučerašnjeg hapšenja pripadnika Kosovske policije od strane srpskih organa vlasti, Priština je pokrenula medijsku kampanju u kojoj tvrdi da su srpske snage "kidnapovale" kosovske policajce unutar teritorije Kosova i Metohije.

Posle nekoliko sati, Priština je zabranila uvoz srpske robe, a svojim građanima savetovala da ne putuju kroz Srbiju. Svoje mere opravdava bezbednosnim razlozima.

Putnički saobraćaj na administrativnim prelazima Merdare i Jarinje se ipak odvija, uz pojačanu kontrolu, ali duga kolona kamiona sa robom namenjenom tržištu Kosova i Metohije – čeka.

Niz događaja na Kosovu i Metohiji bio je glavna tema novog sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa ambasadorima Kvinte i šefom delegacije Evropske unije u Beogradu. Posle jučerašnjeg susreta nije bilo saopštenja, Vučić je danas objavio da ih je zamolio da učine sve što je u njihovoj moći i spreče Kurtija da izazove novi rat na Balkanu.

U Prištini ne misle tako. I vlast i opozicija jednoglasno osuđuju navodno "kidnapovanje" kosovskih policajaca i traže njihovo hitno oslobađanje, a Srbiju optužuju za - destabilizaciju Kosova. Premijer Aljbin Kurti je, kaže, iznenađen ćutanjem međunarodne zajednice.

"Ono što me i dalje čudi je to da KFOR i dalje ne objavljuje ovu istinu koju sam vam pokazao. Šta znači da dan nakon događaja, koji nije bio uveče već popodne, KFOR ne izađe sa zvaničnim objašnjenjem gde se to desilo?" rekao je Kurti.

Zvanični Beograd je od Kfora zatražio da sprovede istragu, naglašavajući da će dostaviti sve dokaze da u slučaju hapšenja nisu prekršeni ni Rezolucija 1244, ni Vojno-tehnički sporazum, jer su policajci uhapšeni duboko na teritoriji centralne Srbije u rejonu sela Gnjilica kod Raške.

Iako je, prema anketi sajta Nacionale, čak 72 odsto građana Kosova zabrinuto za budućnost zbog mogućnosti sankcija, Aljbin Kurti se i dalje ne obazire na pritiske iz Amerike i Brisela. Odbacio je sugestije visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, rekavši da policijske operacije na severu Kosova nisu posao bilo kog evropskog zvaničnika.

U međuvremenu je Milunu Milenkoviću, kog je kosovska policija u utorak uhapsila u Kosovskoj Mitrovici, određen jednomesečni pritvor i on je prebačen u zatvor u Podujevu. Osnovni sud u Prištini tereti ga za navodno izvršenje terorističkog dela početkom decembra prošle godine, a ne za organizovanje sukoba sa vojnicima KFOR-a u Zvečanu, 29. maja, zbog čega je uhapšen.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()