Hapšenje lekara na Jarinju otvara pitanje: Koliko su Srbi na severu KiM bezbedni?

Privođenje Nikole Todorovića tek je jedan u nizu incidenata koje prištinski privremeni organi stavljaju na teret Srbima sa severa KiM...

Autor: Slobodan Cagić
09.04.2023. 19:45
  • Podeli:

Lekaru iz Kosovske Mitrovice Nikoli Todoroviću sudija Osnovnog suda u tom gradu odredio je pritvor od 30 dana, zbog sumnje da je napao i povredio policajca prilikom prelaska administrativne linije na punktu Jarinje. Njegov advokat kaže da je to uradio u samoodbrani i najavljuje žalbu.

To je tek jedan u nizu incidenata koje prištinski privremeni organi stavljaju na teret Srbima sa severa Kosova. Hapšenja, obijanje crkava, zabrana fudbalskih utakmica... Kakve zaista opasnosti po bezbednost Srba nosi trenutna situacija na severu Kosova?

Lekar Todorović je priveden na Jarinju, kada se sa troje maloletne dece uputio u pravcu Kosova i Metohije kako bi proslavio krsnu slavu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je saopštila da je Todorović zaustavljen zbog nedostajuće dokumentacije za decu. Nakon toga, kosovska policija je saopštila da je priveden zbog napada na službeno lice.

"Mi se ne slažemo oko motiva tog napada. On nije napao službeno lčice iz čista mira. On je od strane četiri policajca odvojen od svoje porodice i odveden u jednu malu prostoriju gde se uplašio za svoj život i u nekom vidu samoodbrane udario jednog policijaca", kaže za UNU advokat Miloš Delević.

"Ova bezumna hapšenja bez ikakvog osnova su sad polako kap koja preliva čašu. Ako vi ne možete više da pređete preko prelaza Jarinje, bilo ko od nas, ne samo ljudi sa KiM, nego vi i ja više nismo sigurni da krenemo preko Jarinja. Šta može tamo da nam se desi? Na koji način kosovska policija može da izmisli razlog i da nas drži u nekom pritvoru?", pita se glavni urednik portala Kosovo Online Miloš Garić.

Dok predsednica Kosova Vjosa Osmani tvrdi da "ne postoji opasnost" da bi opštine sa srpskom većinom mogle da dobiju autonomiju na osnovu sporazuma postignutog u Ohridu, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun objašnjava da Priština, odbijanjem da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) i formiranjem tzv. vojske, koja se obučava u NATO zemljama, želi da izvrši militarizaciju severa KiM.

"Priština namerava da izvrši kompletnu militarizaciju severa KiM, odnosno da zauzme sever, ne samo sa specijalnim parapolicijskim jedinicama već i sa tzv. vojskom i to je nešto što stvara potencijal da imamo najozbiljniiju krizu do sada na severu, jer je srpski narod poručio da to više neće trpeti", smatra Drecun.

"Ta militarizacija na severu je sada već došla do toga da vi na svakih kilometar-dva nailazite na neke patrole prištinske policije. I u takvom ambijentu vi ste non-stop u strahu da li će ta policija da pronađe neki razlog da vas uhapsi i maltretira", kaže za UNU Garić.

A u nedelji za nama, pored hapšenja lekara, "nepoznata lica" provaljuju u konak crkve Svetog Jovana u Velikoj Hoči, koja pripada metohu manastira Visoki Dečani, a Fudbalski savez Kosova dobija dopis od kosovske policije kojim se zabranjuje organizacija fudbalskih utakmica koje nisu pod njegovim patronatom.

"Imate svakodnevne napade na crkvu. Napadi na decu i na crkvu na prostoru Kosova i Metohije, za Srbe su dve najbolnije tačke. Kurti ima potpuno jasnu ideju, a to je obespravljivanje Srba do kraja i teror takve vrste da Srbi polako odustaju od života na Kosovu. od takve vladavine prava i demokratije koja je trenutno aktuelna u Prištini", zaključuje Garić.

Priština ne želi ZSO. Čini se da Kurti želi da prekine svaki kontakta severa kosova sa Beogradom. Srbi na to ne pristaju. Kosovski čvor mora da se raspetlja, ali da obe strane shvate kolika je opasnost pre nego što posledice postanu prevelike.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()