Hovenijer: Bisljimi mi nije izneo nikakav predlog, uredbom ugroženo stanovništvo

SAD su zabrinute da bi odluka tzv. CBK mogla da utiče na ugroženo stanovništvo, posebno na srpsku zajednicu

20.03.2024. 15:55
  • Podeli:
džefri hovenijer, 23 okt 2023 - profimedia-6570574e9df13.webp Foto: Profimedia

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas, nakon razgovora sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, da ga Bisljimi nije obavestio o bilo kakvom predlogu rešenja situacije nastale zbog uredbe tzv. CBK da zabrani dinar na KiM.

"Nije izneo nikakav konkretan predlog. Vlada radi u tom pravcu. Želimo da budemo konstruktivni u ovom projektu, ali mislim da je to važno pitanje za rešavanje. SAD žele da promene način primene Uredbe Centralne banke, koja zabranjuje srpski dinar", rekao je Hovenijer novinarima, prenosi Koha.

On je istakao da su SAD zabrinute da bi odluka tzv. CBK mogla da utiče na ugroženo stanovništvo, posebno na srpsku zajednicu.

"Smatramo da je važno promeniti način sprovođenja, nastavljaju se naši razgovori o ovom pitanju. Postoji šansa da obe strane ponude rešenje", tvrdi Hovenijer.

Takozvana Centralna banka Kosova donela je uredbu kojom se od 1. februara 2024. godine brani upotreba dinara na KiM, što je pogodilo sve koji svoja primanja primaju u dinarima.

Više puta je istaknuto da su pogođeni svi sa socijalnim primanjima, ali i oni koji plate, penzije, studentske stipendije primaju u dinarima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()