Ima li kraja tenzijama na KiM: 'Obe strane će izgubiti ako odbace predlog za izlazak iz krize'

To bi za Beograd značilo odmicanje od ulaska u Evropsku uniju, a za Prištinu udaljavanje od bliskih međunarodnih i regionalnih partnera

Autor: Zvonko Ninkov
08.07.2023. 19:44
  • Podeli:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i zamolio ga da uloži napor "kako bi se prištinska strana urazumila i što pre vratila u okvire konkretnih razgovora".

"Neskriveno nasilje upereno protiv Srba na KiM sve očiglednije udaljava mogućnost civilizovanog razgovora i rešavanje otvorenih pitanja", naveo je Vučić na instagramu šta je preneo francuskom predsedniku.

"Zamolio sam predsednika Makrona da uloži dodatni napor kako bi se prištinska strana urazumila i što pre vratila u okvire konkretnih razgovora, kao i da prestane da obesmišljava sve napore usmerene na deeskalaciju situacije", naveo je on.

Vučić je o deeskalaciji sinoć razgovarao i sa albanskim premijerom Edijem Ramom, koji je ocenio da je prištinsko razvlačenje procesa formiranja Zajednice srpskih opština "strateška greška".

"Najbolje rešenje za izlazak iz krize na KiM je da Beograd i Priština prihvate plan u tri tačke koji je predstavila Evropska unija", poručuje specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji ne krije svoje mišljenje da je problem do Prištine.

"Evropski plan za Kosovo je dobar i ne podilazi ni jednoj strani. Premijer Aljbin Kurti će propustiti priliku ako ne prihvati da ga sprovede i ne uskladi se sa svojim partnerima", smatra američki diplomata.

Eskobar naglašava da neće biti nikakvih kaznenih mera za Beograd i Prištinu, ali da će obe strane izgubiti ako odbace predlog za izlazak iz krize.

Za Beograd odmicanje od ulaska u Evropsku uniju, a za Prištinu bi to značilo udaljavanje od bliskih međunarodnih i regionalnih partnera, objasnio je izaslanik Vašingtona.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()