Italijanski general Barduani preuzeo dužnost komandanta Kfora od Ulutaša

Italijanski general Barudani preuzeo je dužnost od turskog generala Ulutaša

11.10.2024. 14:02
  • Podeli:
barduani x@NATO_KFOR-670913817c501.webp Foto: x@NATO_KFOR

 Na svečanoj ceremoniji u bazi ''Filmski grad'' u Prištini danas je održana primopredaja dužnosti komandanta Kfora, pri čemu je dosadašnjeg  turskog generala Ozkana Ulutaša zamenio italijanski general Enriko Barduani.

''Nećemo zaboraviti posvećenost pripadnika Kfora trajnom miru na Kosovu i Zapadnom Balkanu. Hvala mom prethodniku Ulutašu na sjajnom liderstvu koje je pokazao. U problematičnim vremenima u kojima živimo, misija Kfora je bitna ne samo za Zapadni Balkan, već i za celu evroatlantsku zajednicu'', rekao je Baduani, uz ocenu da je Kfor uspeo da stvori ''bezbedno i sigurno okruženje za sve koji žive na Kosovu''.

On je istakao da će Kfor nastaviti da izvršava svoju ulogu ''nezavisno i u skladu sa Rezolucijom 1244''.Odlazeći komandant Ulutaš izjavio je da još uvek postoje prepreke za napredak u dijalogu Beograda i Prištine, a da Nato i Kfor podržavaju dijalog kao jedini okvir za trajno rešenje nerešenih pitanja.

''Na osnovu stečenog iskustva, verujem da se ove prepreke mogu prevazići uz upornost i konstruktivan stav svih strana'', rekao je Ulutaš.

Ceremoniji pimopredaje prisustvovali su komandant Komande združenih snaga u Napulju Stjuart Manč, kao i predsednica i premijer privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, i drugi prištinski političari.

Ceremoniji je prisustvovao i italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto, kao i iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić i biskup prizrensko-prištinski Dod Đerđi.

Barduani je 29. komandant misije Kfor, a 14. koji dolazi iz Italije, prenosi portal Kosovo onlajn.

On je prethodno dva puta službovao na AP KiM - prvi put 2001. godine u svojstvu zamenika šefa italijanske vojne obaveštajne službe u okviru operacije NATO-a ''Zajednički čuvar'', a potom i 2015. i 2016. godine kao šef kabineta u Komandi Kfora.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()