Kad već ne plaća: Specijalizovana veća u Hagu odobrila povlačenje Tačijevog branioca

U Hagu je u toku suđenje bivšim vođama terorističke OVK Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju

15.02.2024. 12:29
  • Podeli:
hašim tači Koen van WeelPool via AP tanju-642ad3273e2c2.webp Foto: Koen van WeelPool via AP Tanjug

Pretresno veće u predmetu "Tači i drugi" odobrilo je  povlačenje Gregorija Kihoa sa mesta glavnog branioca bivšeg lidera takozvane OVK  Hašima Tačija, a ta odluka će stupiti na snagu kada sekretar imenuje novog glavnog branioca. 

Kako se navodi u objavi na sajtu Specijalizovanizh veća Kosova, pošto su se i Tači i trenutno jedan od Tačijevih kobranilaca Luka Mišetić složili da će Mišetić naslediti Kihoa, panel je pozvao Sekretarijat suda da preduzme sve neophodne korake i imenuje Mišetića za Tačijevog glavnog branioca što pre.

Istovremeno, odobreno je i povlačenje Tačijevog kobranioca Džoa Ridera, dok je sekretaru naloženo da odluči o zatraženom povlačenju i tri pravna saradnika i pet članova tima za podršku.

Kako se navodi, pretresno veće je razmotrilo i zahtev Kihoa za plaćanje troškova od strane Specijalizovanih veća tokom prelaznog perioda, odnosno nakon imenovanja novog branioca i dodalo da bi sekretar mogao da izda nalog Kihou da nastavi s radom ili da pruži pomoć braniocu koji će ga zameniti (na period do 45 dana).

"Ali pošto novi branilac još uvek nije imenovan i pošto sekretar nije izdao takav nalog Kihou, panel je zaključio da je taj zahtev u ovom trenutku preuranjen i stoga ga je odbacio", navodi se u saopštenju.

Krajem januara advokati Gregori Kiho i Džo Rider i njihovi pravni timovi podneli su zahtev za povlačenje sa slučaja Hašima Tačija pred Specijalnim sudom u Hagu, zbog "neispunjavanja obaveza bivšeg predsednika Kosova i lidera OVK" prema njima, kao i da je Tači "razumno upozoren" da će tražiti raskid ugovora ukoliko obaveza ne bude ispunjena.

Tada se oglasilo i Ministarstvo pravde privremenih prištinskih institucija saopštilo od 2020. godine iz budžeta plaćena pravna odbrana bivšeg lidera tzv. OVK Hašima Tačija više od tri i po miliona evra.

Pošto su Tačijevi advokati odustali od slučaja, uz obrazloženje da nisu plaćeni, ministarstvo na čelu sa Aljbuljenom Hadžiju saopštilo je da su obaveze prema advokatu Luki Mišetiću ispunjene, u skladu sa Uputstvom i Sporazumom, prenosi Koha.

U Hagu je u toku suđenje bivšim vođama terorističke OVK Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, u slučaju nazvanom "Tači i drugi" koji su optuženi za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Teroristička OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()