Kakva je situacija nakon izbora u Turskoj i kako će to uticati na Srbiju?

Erdogan je dobio 52,12 odsto glasova na izborima i time ušao u treću deceniju vladavine

Autor: Lena Sladojević
29.05.2023. 20:05
  • Podeli:

Redžep Tajip Erdogan pobedio je u drugom krugu izbora za predsednika Turske i ocenio da je to pobeda svih 85 miliona građana te zemlje. 

Njegov rival Kemal Kiličdaroglu dobio je čak dva miliona glasova manje.

Posle Erdoganove pobede turska lira je pala na  istorijski minimum, a inflacija je u aprilu iznosila 43 odsto. Kakva je situacija nakon izbora i kako će to sve uticati na Srbiju - o tome smo razgovarali sa kolegama, turskim novinarima. 

Republika Srbija i Republika Turska, kao i njihovi predsednici, dele zajedničke interese, prijateljstvo i viziju za budućnost, tako da je Erdoganov ostanak na vlasti dobar po našu zemlju, smatra novinar Jusuf Emin.

"Aleksandar Vučić bio je jedan od prvih predsednika koji su čestitali pobedu Erdoganu. Znate da postoji dosta balkanskih stvari u Turskoj i na svim samitima i konferencijama u Turskoj, Srbija je jedan od najvažnijih gostiju uvek. Erdogan je i bio pre nekoliko meseci u Beogradu i uvek govori dobro o Srbiji", kaže Emin.

Turski javni servis je javio da je Erdogan dobio 52,12 odsto glasova, a njegov rival Kemal Kiličdaroglu 47,88 odsto. Turski predsednik je tako ušao u treću deceniju vladavine, rečima da je to pobeda cele zemlje.

"Jučerašnje glasanje pokazalo je da uprkos da iako je 20 godina na političkoj sceni Erdogan i dalje uživa veliku popularnost širom zemlje i to smo mogli da vidimo najbolje po broju ljudi koji su izašli na glasačka mesta", kaže novinar Aksel Zaimović.

Nakon Erdoganove pobede, Turska lira pala je na istorijski minimum u odnosu na američki dolar. Od početka godine je izgubila više od šest odsto vrednosti, a u poslednjih deset godina pala je za više od 90 odsto. Inflacija je, prema državnoj statistici, u aprilu iznosila 43,68 odsto.

"Cene namirnica i generalno potrepština rastu vrtoglavo visoko, tako da je to prioritet i jedna od glavnih tema među glasačima", dodaje Zaimović.

Predsednik Erdogan je u pobedničkom govoru priznao da je visoka inflacija najvažniji problem u zemlji i obećao da će se ona smanjiti, ali su ekonomski analitičari i dalje skeptični. 

U svakom slučaju, jučerašnji dan je obezbedio kontinuitet njegove vlasti i u narednih pet godina.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()