Kakvo je stanje demokratije u Srbiji 22 godine posle 5. oktobra?

Godinama posle 2000. govorili smo o danu kada su nastupile 'demokratske promene', ali sada se postavlja pitanje da li živimo u zabludi...

05.10.2022. 18:53
  • Podeli:
5. oktobar_Peti oktobar_Skupština_Demonstranti_Foto Reuters-1664987324143.webp Foto: Reuters

Demokratija u Srbiji se suočava sa konstantnim urušavanjem, rečeno je na predstavljanju godišnjeg izveštaja "Stanje demokratija u Srbiji 2022", Centra savremene politike.

Učešće opozicije na izborima, i njen ulazak u Skupštinu, jeste doneo napredak po pitanju političkog pluralizma, zaključuju učesnici ovog skupa, ali su ujedno i zamutili neke druge oblasti važne za demokratičnost društva.

Prošlo je 22 godine od juriša naroda i osvajanje Skupštine 2000. godine. Godinama kasnije govorili smo o 5. oktobru kao danu kada su nastupile "demokratske promene". 

Sada se postavlja pitanje: Da li smo tada osvojili tekovine demokratije ili živimo u zabludi da je išta promenjeno?

Povratak opozicije u Skupštinu popravio je utisak o stanju demokratije u Srbiji, piše u godišnjem izveštaju Centra savremene politike. No, to donekle i zamagljuje situaciju u drugim oblastima.

"Ako malo dublje pogledamo, da li su izborni uslovi bili poboljšani, pa je to onda dovelo do porasta pluralizma ili da li su mediji bili slobodniji, pa je onda to dovelo do do promene u Srbiji – onda vidimo da nije došlo do nekih većih poboljšanja", ističe politikolog Nikola Burazer, iz Centra savremene politike.

Oblast medija, posle više od dve decenije od 5. oktobra, doživljava nazadovanje, ocena je učesnika skupa.

"Opozicija u većini gradova i većih mesta u Srbiji uopšte nije prisutna u lokalnim medijima. Zapravo, vi na prste dve ruke možete da izbrojite lokalne medije u Srbiji koji rade nezavisno i slobodno. Za razliku od devedesetih, kada ste u Lokal presu, koji je okupljao lokalne i nezavisne novine, imali 50-ak članica ili ANEM-u, koji je imao čak i više", ističe predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić.

Na ovdašnje zamerke na stanje demokratije u Srbiji vlast je vrlo čest gluva. Međutim, kada one stignu iz Brisela i na engleskom jeziku, tada pokazuje volju da reaguje...

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()