Kancelarija za KiM o hapšenju Srbina na Jarinju: Miletić uhapšen uprkos garancijama EU i SAD

Nakon Srećka Sofronijevića i Miletić je priveden kao žrtva izneverenih i praznih obećanja međunarodne zajednice, poručuje Petković

11.05.2024. 09:17
  • Podeli:
slobodan miletić foto kancelarija za kim (2)-663f16981fb3a.webp Foto: Kancelarija za KiM

Kancelarija za KiM saopštila je da je Slobodan Miletić iz Zvečana priveden u petak na administrativnom prelazu Jarinje i određeno mu je zadržavanje, pod izgovorom da je učestvovao u protestima Srba na severu KiM i barikadama, uprkos čvrstim garancijama EU i SAD od 28. decembra 2022. godine da neće biti progona i odmazde nad Srbima, zbog toga što su izražavali svoje nezadovoljstvo usled Kurtijeve okupacije severa KiM.  

Nakon Srećka Sofronijevića i Miletić je priveden kao žrtva izneverenih i praznih obećanja međunarodne zajednice koja ovoga puta reč nije rekla o hapšenju još jednog Srbina, dok su za nedavno rutinsko kratko zadržavanje u centralnoj Srbiji jednog kosovskog Albanca, vršili sve moguće diplomatske i medijske pritiske na Beograd i utrkivali se u rečima osude, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Jasno je da za njih srpske rane ne postoje, kao ni odgovorni za ranjavanje Dragiše Galjka, Milana Jovanovića, braće Stojanović iz Gotovuše i mnogih drugih nevinih Srba, dodaje se u saopštenju.  

"Više desetina Srba sa Kosova i Metohije je potpuno proizvoljno i bez ikakvog osnova uhapšeno nakon što je Aljbin Kurti došao na čelo privremenih institucija samouprave u Prištini, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju je i ovom prilikom uhapšenom obezbedila advokata'', navode iz Kancelarije. 

Sprovođenje pravnog nasilja nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji deo je, kako ističu iz Kancelarije za KiM, šire kampanje nasilja koja za cilj ima da što više Srba primora na napuštanje naše južne pokrajine, a iza svega stoji zločinačka namera i plan postepenog etničkog čišćenja. 

''Kosovo i Metohija je jedini deo Evrope u kojem je sasvim uobičajeno mesecima i bez optužnice i dokaza držati u kazamatu političke zatvorenike, i oni koji promovišu sliku samoproglašenog 'Kosova' kao šampiona demokratije moraju da objasne i ovaj fenomen. Pritisci na srpski narod na Kosovu i Metohiji rastu iz dana u dan, i bojimo se da će u nedeljama i mesecima pred nama, zbog dnevnopolitičkih interesa Aljbina Kurtija, nastaviti da se intenziviraju i eskaliraju'', navodi se u saopštenju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()