Kancelarija za KiM: Sprečiti Prištinu da urušava ljudska prava Srba na KiM

'Određivanje jednomesečnog pritvora Nebojši Virijeviću je još jedna manifestacija brutalnosti političkog pravosuđa premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija', ocenjuje Kancelarija za KiM

19.08.2023. 21:40
  • Podeli:
Petar Petković direktor kancelarije za KIM foto TANJUG: VLADIMIR ŠPORČIĆ-64456d692d410.webp Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahtevala je danas, nakon što je Nebojši Virijeviću iz Leposavića određen jednomesečni pritvor, "od onih koji imaju uticaj na Prištinu", da spreče dalje urušavanje ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji, navodeći da ćutanje međunarodnih predstavnika ohrabruje takvo delovanje.

Iz Kancelarije upozoravaju da će "Kurti i njegovi poslušnici u policiji i pravosuđu", ukoliko ne budu obuzdani, "ići do kraja u teroru nad srpskim narodom".

U saopštenju se ocenjuje da je određivanje jednomesečnog pritvora Virijeviću još jedna manifestacija brutalnosti političkog pravosuđa premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, čiji je zadak "gušenje svake slobode i prava na manifestovanje političke volje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

Ističe se da politički procesi i drakonski tretman protiv pripadnika srpskog naroda, koji su na miran i demokratski način ustali u odbranu svojih osnovnih ljudskih prava, svedoče ne samo o prirodi društvenog sistema koji je Kurti instalirao, već i o njegovim opasnim namerama.

"Kroz sistematski progon Srba bez ikakvog osnova i pokrića Priština čitavom jednom narodu poručuje da nema pravo na postojanje, i to se sve događa pred očima međunarodnih predstavnika na Kosovu i Metohiji, čijom su neshvatljivom tolerancijom za počinioce nasilja nasilnici zapravo ohrabreni da pojačaju svoje delovanje", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju i država Srbija nastaviti da se bore za slobodu svakog srpskog političkog zatvorenika u "Kurtijevim kazamatima" i da pruža svaku podršku porodicama progonjenih.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()