'KFOR da preuzme odgovornost za 'kidnapovanje policajaca', Priština će učiniti sve da ih oslobodi'

Ono što se dogodilo u sredu na severu KiM je 'osveta i agresija Srbije', rekao je kosovski premijer i dodao da je prošlo 30 sati od 'otmice', ali da još uvek nema zvaničnog saopštenja KFOR-a

15.06.2023. 20:34
  • Podeli:
Aljbin Kurti_Foto AP Photo_Franc Zhurda_Tanjug-63e55a1c47060.webp Foto: AP Photo / Franc Zhurda / Tanjug

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je izjavio da će KFOR morati da interveniše zbog toga što su, kako tvrdi, srpske snage kidnapovale policajce u Leposaviću. Kaže da još uvek čeka odgovor i preuzimanje odgovornosti KFOR-a u vezi s tim događajem, prenela je Koha.

"Još uvek čekamo da KFOR preuzme efektivnu odgovornost za vršenje svoje zaštitne funkcije tako što će naložiti Srbiji da vrati kidnapovane policajce i kazni flagrantno kršenje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i tačke 4. Kumanovskog sporazuma", rekao je Kurti.

Dodao je i da smatra da KFOR zbog toga "nije smeo ni da ćuti ni da se ponizi u vezi sa napadom i otmicom, jer je imao mandat da to spreči".

Kurti još tvrdi da je ono što se dogodilo u sredu na severu KiM "osveta i agresija Srbije" i dodaje da će vlada u Prištini učiniti sve "da policajce oslobodi otmice". Istakao je da je prošlo 30 sati od "otmice", ali da još uvek nema zvaničnog saopštenja KFOR-a.

"Izrazio sam i protest zbog ćutanja, kao i zahtev za hitno reagovanje", naglasio je on. Kako navodi, na mestu događaja pronađeni su tragovi cipela, koje, kako tvrdi, idu ka teritoriji Srbije, automobila i "plastičnih lisica za kidnapovanje".

"Reč je o agresiji sa bahatošću i oni nisu pokušavali da sakriju tragove, a cilј je bio da se stavi do znanja da su tu", dodao je Kurti, koji je zatražio efektivnu odgovornost KFOR-a za odbranu na severu.

"Ako KFOR ovo ćutanje pretvori u normu, u izvesno prećutno potčinjavanje zakonu, koji je javno poznat, tako nešto će nam otvoreno reći i time negirati međunarodnu odgovornost koju je trebalo efikasno da ispuni", kaže Kurti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()