Kfor se oglasio povodom Kurtijevih tvrdnji: Da li su vagnerovci stigli na KiM?

Ostavke Srba sa severa KiM komandant Kfora nazvao je "opasnim vakuumom", naročito sa bezbednosne tačke gledišta.

24.02.2023. 13:43
  • Podeli:
KFOR_poljski vojnici_Severna Mitrovica_Foto Reuters-639b4a15b9b1b.webp Foto: Reuters

Anđelo Mikele Ristuča, komandant Kfora, izjavio je da ta misija nema nikakvih saznanja ni dokaza o prisustvu privatne ruske vojne grupacije Vagner na Kosovu, niti da bi ruske snage, kako tvrdi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, mogle ući u Kosovo preko Srbije.

Ostavke srpskih policijaca - 'opasan vaakum'

"Za sada nemamo nikakve dokaze o tome. Biću precizniji, svi događaji na području koji su se dogodili u proteklih par meseci, nedelja, više su povezani sa unutrašnjom dinamikom nego sa spoljašnjim uticajem" rekao je Ristuča, a prenosi Kossev.

Što se tiče trenutne situacije, smatra je osetljivom i promenjivom, ali ipak mirnom i znatno boljom nego što je bila u decembru.

Ostavke Srba sa severa KiM nazvao je "opasnim vakuumom", naročito sa bezbednosne tačke gledišta.

On je ponovio da tzv. Kosovske bezbednosne snage ne mogu da dođu na sever Kosova bez njegovog odobrenja, te da one nisu do sada nijednom takav zahtev ni uputile.

O policijskim bazama na severu KiM

Ristuča je istovremeno ukazao na to da dozvola specijalnim policijskim snagama nije potrebna da bi boravile na severu, podsetivši i na dogovor u Briselu.

"Srbija je potpisala i jasno definisala Kosovsku policiju kao jedinu nadležnu za sprovođenje zakona i policijskih zadataka. Bez obzira na vrste policije, kako je policija organizovana, koje god da su one – ROSU jedinice, specijalne jedinice, one su zadužene za borbu protiv kriminala, organizovanih kriminalnih grupa. Za Kosovsku policiju ne postoje nikakva ograničenja kada je u pitanju sprovođenje ovakvih zadataka po celom Kosovu", objasnio je Ristuča.

Pojašnjavajući da li Kfor smatra da je  izgradnja baza specijalnih jedinica kosovske policije na severu Kosova, Ristuča je rekao da on razume kada tzv. kosovske vlasti iskažu zabrinutost za pitanje organizovanih kriminalnih grupa i to u situaciji posle izlaska policajaca iz službe, ali da je za tako nešto potrebna saradnja sa stanovništvom, koja izostaje usled nedostatka poverenja.

"Neko mora da vodi računa o kriminalu, a u interesu građana. Dakle, pravi problem leži u prihvatanju Kosovske policije među građanima, naročito u ovoj situaciji. I opet se vraćamo na to da ključni problem leži u nepoverenju", rekao je on.

Komandant Kfora negira navode koji postoje na severu o tome da policijske baze niču da bi bile „vojne kasarne“.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()