Klinč gradonačelnika i opozicionih odbornika oko budžeta Grada Beograda: Gde ide gradski novac?

Iz Narodne, Demokratske i Stranke slobode i pravde, kao i koalicije NADA i pokreta Dveri navode da nisu podržali budžet, jer zaobilazi suštinske probleme Beograđana i jer je pun kontroverznih projekata.

Autor: Bojana Petrušijević
26.12.2022. 20:36
  • Podeli:

U Skupštini grada Beograda usvojen je budžet za narednu godinu koji iznosi 205,5 milijardi dinara.

I dok iz gradske uprave navode da će najviše novca biti potrošeno na komunalne usluge, metro, obrazovanje, dečiju zaštitu i investicije - iz redova opozicije ističu da je budžet pun kontroverznih projekata i da nije u interesu građana.

Nova izdvajanja u gradskoj kasi, svi školarci i osnovci i srednjoškolci će dobiti besplatne knjige, a od 1. septembra sledeće godine pohađanje vrtića biće besplatno za svu decu, bilo u državnim ili privatnim vrtićima.

„Ovaj budžet, još pre sedam dana kad sam o njemu govorio sam nazvao budžetom brige o ljudima. Zašto budžetom brige o ljudima, zato što će biti, slobodno mogu da kažem istorijski, biće donete odluke koje do sada nisu odnešene i biće odluke koje tretiraju sve naše građane na jedan zaista jednak način, bez diskriminacije“, rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Iz Narodne, Demokratske i Stranke slobode i pravde, kao i koalicije NADA i pokreta Dveri navode da nisu podržali budžet, jer zaobilazi suštinske probleme Beograđana i jer je pun kontroverznih projekata.

„Zato smo mi predložili nezavisnu reviziju trošenja novca Beograđana, tzv. anti-korupcijsku komisiju, ali ova vlast neće da čuje za to. Zašto ako je sve ok i ako je sve u redu? Zašto se plaše? Zato što ova naprednjačka vlast zna da kada bi nezavisni eksperti time počeli da se bave, na šta se troši novac Beograđana - da bi svašta ustanovili“, objašnjava Mila Popović iz odborničke grupe "Ujedinjeni".

„Četrdesetčetiri miliona evra za Muzej grada Beograda. Kakav je to projekat, kada će on da bude? Niko zapravo ne zna o čemu se tu radi jer uopšte nije bila javna rasprava. Pet stotina novih ljudi grad Beograd zapošljava u narednoj godini. Pa ko su ti ljudi? Šta će da rade? Te stvari vi uopšte ne vidite jer nije bilo javne rasprave. Zato je javna rasprava, da neke stvari raspravimo i pre nego što dođemo ovde da dižemo ruke“, ističe šef odborničke grupe „Bedem“ Filip Tatalović.

„Nemamo nikakva ulaganja u društveno odgovorno stanovanje. Nemamo ni to kako se uhvatiti u koštac sa narastajućim cenama nekretnina i stanarina, kao što je pokret ‚Ne davimo Beograd‘ i predložio kroz Zakon o ograničenju stanarina, ali i o socijalno-odgovornoj gradnji“, rekao je šef odborničke grupe "Na davimo Beograd" Dobrica Veselinović.

Na sve zamerke iz redova opozicije gradonačelnik Šapić ima jedan odgovor:

„Mogu da oforme šta hoće i da češljaju šta žele. Stvarno da se bavim tim politikanstvima, tim paušalnim ocenama. ‚Mi ne znamo gde se troše pare Beograđana?‘ Sve piše u budžetu. Sumnjaju sada da li je rekonstrukcija Muzeja grada Beograda tolika kolika je. Odlično! Prijavite nadležnim organima, osporite taj proces“, poručio je Šapić.

Amandmani za besplatne menstrualne proizvode u beogradskim školama koje su predložili odbornici iz "Ne davimo Beograd" su odbijeni.

Nije bilo reči ni o poboljšanju kvaliteta vazduha, ali jeste o bezbednosti. Tokom sledeće godine biće postavljen 101 objekat sa komunalnom milicijom. 

Biće uvedena Beogradska kartica, a najavljen je i niz rekonstrukcija - od Kalenić pijace do Glavne ulice u Zemunu. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()