Ko će duže da izdrži: Koliko su Beograd i Priština daleko od 'potpune normalizacije'?

"Potpuna normalizacija" kako je političari nazivaju, za većinu ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji zvuči kao apstraktna imenica

Autor: Bojana Petrušijević
26.11.2022. 19:04
  • Podeli:

Novim dogovorom u Briselu zveckanje oružjem je utihnulo, za predsednika Srbije postignuta je taktička pobeda, ali stručnjaci nagoveštavaju da nema naznaka za dugoročno rešenje kosovskog pitanja.

Novčanih kazni za srpske registarske tablice neće biti. Dogovor u Briselu je postignut iz drugog puta, ali je olakšanje kod građana, privremeno. Kosovski užareni lonac je sklonjen sa vatre, do eskalacije krize nije došlo, ali suštinski, promena na bolje gotovo i da nema - navode i stručnjaci.

"Kurti nije zadovoljan, a ne možemo ni mi biti zadovoljni. Ovo je dakle, rešenje bez rešenja koje donosi samo odlaganje", kaže analitičar Stevan Gajić.

"Ništa nije postignuto, samo je problem gurnut za neka bolja vremena", saglasan je Nedžmedin Spahiu, politički analitičar iz Južne Mitrovice.

Kriza sa tablicama rešena je zbog pritiska američke administracije na kosovske institucije, kažu iz Instituta za evropske studije. Dodaju i da se očekuje dalje razmatranje nemačko-francuskog predloga za pitanje Kosova i zaključuju da je taj model potpuno neprihvatljiv za Srbiju.

"To je predlog bukvalno da izvršimo suicid države. Dakle, da se odreknemo suvereniteta i da uz još to, ide paket uvesti sankcije Rusiji, a koja je jedna od dve stalne članice Saveta bezbednosti UN, koja štiti interese Srbije i naš suverenitet. Dakle, to je otvaranje Pandorine kutije i likvidacija države", smatra Gajić.

I u Beogradu, i u Prištini, javnost je obmanuta, smatra analitičar Nedžmedin Spahiu i dodaje da se ključ za rešenje kosovskog pitanja krije u transparentnosti zahteva dveju strana.

"Ključ je da se otvaraju karte. Da Srbija kaže šta traži za uzvrat-za priznanje. Do sada nismo došli do toga. Kurti neće da čini ustupke, a Vučić da ne priznaje Kosovo - time se ne postiže ništa", kaže Spahiu.

Srbija čeka na formiranje Zajednice srpskih opština, štoperica otkucava, jer bi se tada srpski narod vratio u institucije.

 Ipak, da bi zajednica bila formirana - poručuju iz Prištine, mora da dođe do međusobnog priznanja.

 Po svemu sudeći, čeka nas nova-stara faza u odnosima Beograda i Prištine: Ko će duže da izdrži?
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()