Konstituisana nova Skupština Srbije: Zakletva uz zvuk pištaljke

U toku sednice bila je određena nakratko pauza

06.02.2024. 10:36
  • Podeli:

Intoniranjem himne Bože pravde danas je u Beogradu započela konstitutivna sednica Skupštine Srbije na kojoj su potvrđeni mandati poslanika u novom skupštinskom sazivu.

Stojan Radojević sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", kao najstariji poslanik, predsedava Skupštinom, a shodno zakonu, pomažu mu četiri najmlađa poslanika. Konstitutivna sednica počela je u 10,00 časova, a sednici prisustvuje 216 poslanika.

Pre početka sednice aktivisti "Sviće" održali su protest ispred skupštinskog zdanja.

Aktivistii Sviće, foto UNA

Na samom početku sednice sa transparentima u rukama ušli su budući poslanici opozicije, na kojima je pisalo "Pokrali ste izbore" i sa kojih se pozivalo na poništavanje izbora.

Ubrzo po njihovom dolasku, sa skupštinskog balkona razvijen je transparent sa natpisom "Dosovske lopuže opet biste da pljačkate Srbiju. Neće moći" koji je pozdravljen aplauzom od strane pozicije.

Nakon što je atmosfera u Skupštini postala preglasna uz zvižduke i glasna dobacivanja, predsedavajući Stojan Radenović odredio je pauzu. Nakon pauze, ponovo je nastavljena sednica uz čitanje zakletve poslanika. 

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!"

Deo poslanika položio je zakletvu, dok su poslanici liste "Srbija protiv nasilja" i "NADA" napustili salu. Poslanici NADA su zakletvu potpisali u holu parlamenta.

Skupština Srbije je na ovaj način konstituisana i mandati poslanicima su potvrđeni.  Konstituisanjem skupštine počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove vlade.

Očekuje se da će danas biti samo potvrđeni mandati, a da će se izbor predsednika i potpredsednika skupštine održati klasnije imajući u vidu da je to deo paketa o tome ko će činiti vladajuću koaliciju.

Veliki broj novinara je u skupštinskom holu, a oni koji dolaze u parlament prolaze strože mere bezbednosti u odnosu na ranije.

Protestni performans aktivica 'Sviće' ispred Narodne skupštine:

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()