Košar: Nema fiksiranog datuma ni ultimatuma za sporazum Beograda i Prištine

Košar je kaže da odnosi Beograda i Prištine nisu na zadovoljavajućem nivou, ali bi se njihovom normalizacijom oslobodila velika energija za napredak celog regiona.

26.01.2023. 13:30
  • Podeli:
Pjer Košar_ambasador Francuske u Srbiji_Foto Tanjug Vladimir Šporčić-6399f3e70b10a.webp Foto: Tanjug / Vladimir Šporčić

Da nema fiksiranog datuma, pa ni ultimatuma kada je reč o sveobuhvatnog sporazumu između Beograda i Prištine, potvrđuje i francuski ambasador u Srbiji Pjer Košar koji kaže da je neophodno da deo Briselskog sporazuma koji se odnosi na ZSO bude sproveden te da je u interesu svih da sporazum bude sproveden što pre.

'ZSO u interesu Prištine'

Na pitanje da li postoji način da se Priština natera da ispoštuje dogovoreno u Briselu, Košar kaže da Priština treba da uvidi da je sprovođenje Briselskog sporazuma, uključujući i deo o Zajednici srpskih opština, i u njenom interesu.

"Važno je da taj deo (briselskog) sporazuma bude sproveden. Cilj tog sporazuma je da, pored ostalog, garantuje prava srpskom stanovništvu na Kosovu, ali i da poboljša odnose između kosovskih Albanaca i srpske manjine. To je važno za sve. Mislim da je to i u interesu prištinskih vlasti i da je uz zajednički rad na preciznim pojedinostima sporazuma sasvim moguće, ukoliko postoji pozitivan stav i spremnost na kompromise jedne i druge strane, da se dođe do re?enja koje će odgovarati interesima obeju strana'', dodaje Košar.

Na pitanje kako vidi odnose Beograda i Prištine u budućnosti, Košar je rekao da oni nisu na zadovoljavajućem nivou, ali da bi se njihovom normalizacijom oslobodila velika energija za napredak celog regiona.

'Pomirenje i normalizacija bitni za region'

''Pomirenje i normalizacija između Beograda i Prištine oslobodili bi ogromnu količinu energije u regionu za ekonomski razvoj, za slobodno kretanje i kontakte među ljudima, koju mi nastojimo da promovišemo, na primer, kada je reč o mladima, sa Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (RYCO), učinivši ceo region još atraktivnijim za investitore, pre svega za strane i evropske investitore'', kaže francuski diplomata.

Upitan da prokomentariše ulogu SAD u dijalogu, Košar je, uz podsećanje da je to proces koji vodi EU, naglasio da je vrlo pozitivno to što SAD koriste svoj uticaj kako bi podržale tu evropsku akciju i da se lično raduje zbog angažovanosti i podrške SAD evropskom posredovanju u dijalogu.

''SAD naravno tradicionalno igraju bitnu ulogu u ovom region. Dijalog vodi Evropska unija sa svojim specijalnim predstavnikom Miroslavom Lajčakom, ali jako je bitno, i rekao bih, jako pozitivno, da SAD koriste svoj uticaj da podrže tu evropsku akciju. To je znak i dokaz da imamo iste ciljeve, a to je da se omogući ovom regionu da ponovo pronađe mir i stabilnost, da se razvija, da se pridruži EU, i da tako ima jednu pozitivnu budućnost'', dodao je Košar. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()