Kraj radne posete Makrona: Sa Vučićem otkrio ploču o završetku modernizacije aerodroma

Makron završava dvodnevnu posetu Beogradu

30.08.2024. 16:00
  • Podeli:
vučić makron ploča aerodrom UNA-66d1d0900aba1.webp Foto: UNA

Predsednik Francuske Emanuel Makron, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prisustvovao je danas, na kraju dvodnevne posete Srbiji, ceremoniji otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu.

Otkrivanjem plakete obeležava se završetak ključnih radova u okviru projekta modernizacije i proširenja beogradskog aerodroma kojim upravlja kompanija "Belgrejd erport". 

 Nakon toga predsednici su se obratili prisutnima.

 Vučić je, na aerodromu kojim upravlja francuska kompanija Vansi erports, istakao da je aerodrom imao u prvih šest meseci ove godine rast broja putnika od 13 odsto i izrazio očekivanje da će već ove godine broj broj putnika premašiti devet miliona.

"Naš je zadatak bio da do 2027. to bude ukupno 10 miliona, verujemo da će to biti mnogo ranije", rekao je Vučić.

Kompanija Vansi Erports potpisala je 22. marta 2018. godine sa Vladom Republike Srbije ugovor o koncesiji na 25 godina za finansiranje, projektovanje, upravljanje poslovanjem i održavanje aerodroma Nikola Tesla Beograd.

Investicioni plan iznosi više od 730 miliona evra za proširenje i modernizaciju aerodroma tokom perioda koncesije. Davaocu koncesije je 2018. godine uplaćena inicijalna koncesiona naknada u iznosu od 501 milion evra, a godišnja naknada se isplaćuje do kraja koncesije.

Do kraja 2023. godine, saobraćaj je dostigao skoro osam miliona putnika, što je znatno više od nivoa pre pandemije, u poređenju sa 6,2 miliona u 2019. godini. 

Cilj koncesionara je da do kraja koncesije aerodrom  Nikola Tesla ima 15 miliona putnika.

Radovi na modernizaciji započeli su početkom 2020. godine, a većina građevinskih radova završena je 2023.

Glavni radovi na proširenju unapredili su kapacitet aerodroma i uključivali su modernizaciju putničkog terminala sa proširenjem od 40.000 metara kvadratnih, 12 novih izlaza (gejtova), prvu dubinsku rekonstrukciju glavne piste posle više od 60 godina i novu, drugu, pistu dužine 3,5 km sa dodatnim rulnim stazama koja će ostati u upotrebi nakon rekonstrukcije glavne.

Izgrađeno je 11 dodatnih parking pozicija za avione, nova platforma za odleđivanje, nova parkirališta i pristupni putevi, a proširen je i redizajniran komercijalni prostor od 9.000 kvadratnih metara koji nudi lokalne i svetske brendove.

U odnosu na 2019. godinu terminali su prošireni za 39.300 metara kvadratnih, broj izlaza(gejtova) povećan je za 12, ima 11 parking mesta za avione više, a 1.641 parking mesta više za automobile.

Broj šaltera za registraciju povećan je za 29, dok je devet više šaltera za pasošku kontrolu.

Komercijalna površina povećana je za 4.000 metara kvadratnih. Takođe, Vansi ima za cilj nultu emisiju ugljen dioksida do 2050. godine.

Aerodrom je smanjio emisiju ugljen dioksida za 23 odsto u odnosu na 2019. i povećao stopu recikliranja otpada na 70 odsto.

U 2024. godini, aerodrom je dobio rekordne 4 nagrade za korisničko iskustvo na osnovu glasova svojih putnika za 2023. godinu: Najbolji aerodrom po veličini od 5 do 15 miliona putnika godišnje u Evropi, Aerodrom sa najposvećenijim osobljem, Najudobniji aerodrom u Evropi i Najčistiji aerodrom u Evropi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()