Kurti: Pitanje ZSO se može rešiti predlogom EU

Rešenje mora biti u skladu sa kosovskim ustavom koji, prema Kurtijevim rečima, ne dozvoljava monoetničko udruživanje

12.01.2023. 16:17
  • Podeli:
kurti profimedia-0739608941-63985a1bee1a0.webp Foto: Profimedia

Pitanje Zajednice srpskih opština može se rešiti planom Evropske unije, ali u skladu sa kosovskim ustavom koji, kako je naveo, ne dozvoljava monoetničko udruživanje, izjavio je u Beču premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Kurti je na konferenciji za novinare, posle sastanka sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, rekao da u potpunosti prihvata da francusko-nemački predlog bude predlog EU i ocenio da je on dobra osnova za nastavak pregovora sa Beogradom, prenosi prištinska Koha.

"EU i šef evropske diplomatije Žozep Borelj insistiraju da se taj plan nazove predlogom EU, koji podržavaju Nemačka i Francuska. U potpunosti prihvatam to. Ovaj predlog smo prihvatili 9. septembra. Ovaj predlog je dobra osnova za nastavak pregovora", rekao je Kurti.

On tvrdi i da prema kosovskom ustavu, koji je sastavio Marti Ahtisari, srpska zajednica na KiM ima mnoge privilegije, ali da se njime ne dozvoljava monoetničko udruživanje, prenosi Koha.

Kurti je dodao da je tokom sastanka sa Nehamerom razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine i ocenio da taj dijalog treba da vodi ka sporazumu o normalizaciji odnosa "sa fokusom na međusobnom priznanju". On je dodao i da je cilj Prištine članstvo u EU.

Kurti je u sredu razgovarao sa višim savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom, a među temama je bio proces dijaloga i odnosi Beograda i Prištine. Tema razgovora bio je procesu dijaloga Beograda i Prištine, pri čemu je "istaknuta potreba za aktivnim i konstruktivnim angažovanjem u dijalogu" i za intenziviranjem napora ka punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()