Kurti-Rama drama: Kako varnice između dvojice premijera utiču na rešavanje kosovskog pitanja?

Nove političke situacije potvrđuju ranije stvoren rivalitet, ali se sagovornici UNE slažu da se to neće u većoj meri odraziti na Beograd

Autor: Emilija Pešić
07.07.2023. 19:07
  • Podeli:

Albanski premijer Albanije Edi Rama, koji se večeras sastaje sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, u četvrtak je posetio Prištinu, ali je njegov prištinski kolega Aljbin Kurti odbio sastanak.

Dok je Rama bio na sastanku sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani u zgradi Predsedništva, Kurti je napustio svoj kabinet, u zgradi pored. Kada se sastanak završio, a od se Rame očekivao komentar, novinari su dobili kratak odgovor:

"Nemam kolegu, ne možemo da održimo konferenciju!"

Nove situacije potvrđuju ranije stvoren rivalitet. Zato se pitamo, koliko su zaista jake varnice u odnosu Rama-Kurti i kako one utiču na rešavanje kosovskog pitanja?

"Krivicom Aljbina Kurtija, jer je on prvi počeo. Išao je u Albaniju da glasa, formirao stranku da glasa, da sruši Ramu, ali nije uspeo jer nije uspeo ni 0,01 odsto glasova da postigne. U svakom slučaju, to je jedan presedan koji niko nije uradio u Evropi. Nijedan premijer nije koristio drugo državljanstvo da bi učestvovao u izborima u nekoj drugoj državi", kaže za UNU politički analitičar Nedžmedin Spahiu.

"Kurti ima u svojoj strategiji tu veliku albansku priču i taj panalbanski nacionalizam na celom prostoru. Prosto, ja mislim da se Rama tome suprotstavlja i ne želi da prepusti tu priču nikome drugom. Smatra da je Tirana Pijemont i centar svega onoga što je albanski nacionalni interes i da to tako treba da ostane i da on treba da bude, ja bih rekao, na čelu tog interesa", smatra diplomata Zoran Milivojević.

Kurti – Rama drama se ipak, smatraju poznavaoci, neće odraziti na Beograd i rešavanje kosovskog problema.

"U relaciji Beograd-Priština važno je kakav će biti stav Zapada, Amerikanaca, Engleza i Evropske unije, jer oni su ti koji mogu da utiču na te odnose, jer imaju snagu i moć da nešto učine u tom smislu", ističe Spahiu.

"To su međualbanske priče koje nemaju uticaja na našu priču. I jedni, i drugi žele nezavisno Kosovo, prema tome tu nema razlike", zaključuje Milivojević u izjavi za UNU.

I pored toga, interes svih zemalja na Balkanu je saradnja i dobri odnosi, pa potencijalni, ne tako nemoguć novi problem, zasigurno nije dobrodošao - podvlače sagovornici UNE.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()