Kurtiju žao što Španija nije priznala tzv. Kosovo: Nije mu jasno kakva je to sličnost sa Katalonijom

Kurti tvrdi da je neko od španskih političara pogrešno zaključio da postoji sličnost između KiM i Katalonije

26.11.2022. 18:11
  • Podeli:
aljbin kurti profimedia-0726629678-1665835750829.webp Foto: Profimedia

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koji boravi u Madridu, izrazio je žaljenje što Španija nije priznala tzv. Kosovo.

Kurti je kategoričan - kaže da nema sličnosti između KiM i Katalonije.

Kako prenosi Gazeta ekspres, Kurti je španskim novinarima rekao da je razlog za to što je neko od španskih političara pogrešno zaključio da postoje sličnosti između Kosova i Katalonije.

On je dodao da je u Španiji postojala zabrinutost da bi nezavisnost Kosova mogla da posluži kao presedan za neke španske pokrajine koje žele da se otcepe, ali da mu nije jasno gde se može pronaći sličnost.

Kurti je na insistiranje španskog novinara da pojasni svoje reči.

"Iz onoga što nam je rečeno, u Španiji je postojala zabrinutost da bi nezavisnost Kosova mogla poslužiti kao presedan za neke španske pokrajine koji žele da se otcepe. Dakle, ne znam gde možete pronaći sličnosti Kosova i Španije. Životni standard na Kosovu je uvek bio nekoliko puta niži nego u ostatku jugoslovenske federacije. Godine 1979. razlika između Slovenije i Kosova bila je sedam prema jedan. U istoj socijalističkoj državi. Sirovine su vađene sa Kosova, a fabrike su bile u Srbiji i drugim delovima Jugoslavije. Mi smo bili rudari, a oni finansijeri", rekao je Kurti.

Španija ostaje pri stavu da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova i smatra da to pitanje treba da se reši dijalogom Beograda i Prištine, saopštilo je špansko Ministarstvo spoljnih poslova početkom novembra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()