Lajčak i Eskobar: Moramo da se vratimo Ohridskom sporazumu i njegovoj implementaciji

Verujem da nasilje nije Kurtijev izbor. Ni jedan od lidera nije rekao ne dijalogu, nadam se da će se njihov sastanak održati uskoro, poručio je izaslanik EU

Autor: Web UNA Srbija
20.06.2023. 15:47
  • Podeli:
Miroslav Lajčak_Gabrijel Eskobar_Foto Tanjug Miloš Milivojević-63caf5308e3f6.webp Foto: Tanjug / Miloš Milivojević

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar održali su virtuelnu javnu diskusiju, u organizaciji Atlantskog saveta, posvećenu nedavnim dešavanjima u regionu i dijalogu Beograda i Prištine.

Lajčak kaže da je veoma zabrinut teška izuzetno teškom situacijom na severu Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, ne postoji krajnji rok za održavanje novih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom. On, međutim, ističe da je potrebno da se oni što pre održe, i pored toga što  sada nema političke volje za to.

Vašington podstiče obe strane da se vrate za pregovarački sto. rekao je Eskobar istakavši da je i sam "veoma zabrinut da ovo može da izazove regionalni problem".

Govoreći o budućem susretu predstvanika Beograda i Prištine, Lajček navodi da će lideri obe strane će doći u Brisel i da će se taj sastanak održati.

"Verujem da nasilje nije Kurtijev izbor. Ni jedan od lidera nije rekao ne dijalogu, nadam se da će se njihov sastanak održati uskoro" rekao je on istakavši da je bitno da ljudi što pre nastave sa normalnim životom.

Eskobar je ohrabrio obe strane da prihvate plan za deeskalaciju, za koji kaže da nema alternative.

"Nadam se da će lideri shvatiti da je dijalog jedini način da ceo region napreduje. Mi nudimo partnerstvo, ali ako nemamo osnovnu koordinaciju toga neće biti", rekao je američki diplomata.

"Ne znam da je Srbija blizu priznanju Kosova, ali sam upoznat sa sporazumima u kojima stoji normalizacija odnosa", dodao je Eskobar.

"Pozivam obe strane da dođu u Brisel da nastave dijalog. Moramo da se vratimo Ohridskom sporazumu i implementaciji istog. Ne možemo da forsiramo jednu stranu da učini sve a druga ništa, već obe strane da rade na implementaciji", zaključio je specijalni izaslanik EU.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()