Lajčak o razgovorima s Vučićem i Kurtijem: Nastavljamo 14. septembra

On je naveo da je pred sastanak na visokom nivou u Briselu rekao obema stranama da svi sporazumi u dijalogu ostaju važeći i obavezujući

04.09.2023. 11:18
  • Podeli:
Miroslav Lajčak_Foto Tanjug_Marko Đoković-64a574f75626f.webp Foto: Tanjug / Marko Đoković

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je da je tokom razgovora sa obema stranama, Beogradom i Prištinom, tokom protekle nedelje izrazio zabrinutost zbog situacije na severu Kosova i Metohije.

Sumirajući prošlu radnu nedelju u objavi na Fejsbuku, on je naveo da je pred sastanak na visokom nivou u Briselu 14. septembra rekao obema stranama da svi sporazumi u dijalogu ostaju važeći i obavezujući, i da ih je potrebno u potpunosti primeniti bez ikakvih uslova i odlaganja.

Lajčak je naveo da se sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u okviru Bledskog strateškog foruma, a da je potom otputovao u Beograd gde je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sa Kurtijem je, kako je naveo, razgovarao o pripremama za naredni sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga sa fokusom na normalizaciju odnosa i implementaciju izjave EU od 3. juna.

Dodao je da je sa Vučićem detaljno razgovarao o nastojanjima da se smanje tenzije i održe novi lokalni izbori na severu KiM, kao i o primeni svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga.

"Naše diskusije će se nastaviti i spremamo se za sastanak lidera u Briselu 14. septembra", naveo je Lajčak.

Podsetio je da je nedelju započeo učešćem na Evropskom forumu u Alpbahu gde je, kako navodi, sa stručnjacima, kolegama, prijateljima, a pre svega mladim ljudima, razgovarao o potrebi da Evropa bude "smela".

Govoreći o Bledskom strateškom forumu, Lajčak je podsetio da se tradicionalni panel Zapadnog Balkana fokusirao na pitanje da li je EU spremna za proširenje.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()