Mesec dana mirnih protesta na severu Kosova i Metohije

Srbi zahtevaju povlačenje specijalne policije iz opštinskih zgrada i sa severa Kosova, puštanje na slobodu svih uhapšenih Srba, zatim da albanski gradonačelnici ne rade iz prostorija srpskih opština, kao i formiranje Zajednice srpskih opština

28.06.2023. 14:24
  • Podeli:
zvečan kosovo AP PhotoBojan Slavkovic tanjug-647b3f54d9993.webp Foto: AP PhotoBojan Slavkovic via Tanjug

Srbi su se i danas okupili, mirno protestujući ispred zgrada opština Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, na severu Kosova i Metohije.

Srbi već mesec dana protestuju zahtevajući povlačenje specijalne policije iz opštinskih zgrada i sa severa Kosova, puštanje na slobodu svih uhapšenih Srba, zatim da albanski gradonačelnici ne rade iz prostorija srpskih opština, kao i formiranje Zajednice srpskih opština. 

Građani i zaposleni u lokalnim samoupravama kojima su uzurpirana radna mesta od strane pripadnika takozvane kosovske policije i albanskih gradonačelnika izabranih sa nešto više od tri posto glasova i bez učešća Srba na izborima, rešeni su da na protestima ostanu do ispunjenja zahteva zbog kojih su Srbi i napustili privremene kosovske institucije.

Albanski gradonačelnici su 26. maja ušli u opštinske prostorije uz podršku takozvane Kosovske specijalne policije, i pored pokušaja Srba da ih u tome spreče. 

Pripadnici KFOR-a su 29. maja raspoređeni oko opštinskih zgrada u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a posle neuspelih razgovora između političkih predstavnika Srba i oficira KFOR-a da specijalci napuste opštine, došlo je do sukoba građana i stranih vojnika.

Povređeno je preko 50 Srba i 30 vojnika KFOR-a, a od 29. maja, uhapšena su osmorica Srba. 

Jedino je Radoš Petrović iz Zvečana, uz kauciju, pušten da se brani sa slobode. 

U zgradi opštine Leposavić, od 29. maja, boravi albanski gradonačelnik Ljuljzim Hetemi. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()