Mesec dana od početka krize na KiM: Vidovdan stiže, a rešenja ni na vidiku

Srbi i dalje mirno protestuju na severu pokrajine, a u očekivanju Vidovdana, nadaju se političkom rešenju.

26.06.2023. 09:15
  • Podeli:
kosovo dopisništvo kim tanjug-647c4e449861d.webp Foto: Dopisništvo KiM Tanjug

Mesec dana od nasilnog upada prištinskih specijalaca u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kako bi se albanskim gradonačelnika omogućilo da preuzmu vlast, navršava se danas. Tokom ove krize uhapšena su osmorica Srba, a žitelji četiri opštine ostali bez osnovnih administrativnih usluga.

Srbi i dalje mirno protestuju na severu pokrajine, a u očekivanju Vidovdana, nadaju se političkom rešenju. Prevoznici sa srpskim tablicama još čekaju na administrativnim prelazima. Priština je dozvolila ulaz onima koji prevoze stranu robu, bez obzira na tablice, dok roba iz centralne Srbije još ne može u pokrajinu.

Ne odustaju od oslobađanja opštinskih zgrada od nasilnog upada policije i albanskih predsednika opština, oslobađanje uhapšenih Srba i garancije da neće biti novih hapšenja. Od osmoro uhapšenih, jedino je Radoš Petrović oslobođen i to uz položeno jemstvo.

Srbi protestuju na prostoru koji je na početku bio poprište sukoba policije i građana, a potom i vojnika Kfora i mirno okupljenih. U Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu sa opštinskih zgrada skinute su srpske, a postavljene zastave plavo-žute boje.

U školama u četiri opštine na severu prekinuta je nastava, tako da je školska godina i ove sezone protekla okrnjeno.

Deeskalacija, novi izbori i povratak implementaciji sporazuma iz Ohrida, tri su elementa na kojima se zasnivaju očekivanja EU od obe strane, poručio je specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji je u Vašingtonu razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj danas će izvestiti ministre spoljnih poslova EU o stanju na severu KiM i zatražiti podršku za evropski plan, za smirivanje tenzija - najavili su diplomatski izvori u Briselu.

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je ključnim akterima na Zapadu jasno da je glavna krivica u režimu Aljbina Kurtija, koji hoće rat. 

"Neće Kurti stati", opominje predsednik.

Oficir za vezu Dejan Pavićević, koji je obišao uhapšene Srbe na Kosovu i Metohiji, opisao je zlostavljanja koja su pretrpeli uhapšeni.

U Gračanici u toku vidovdanske svečanosti

Napetost sa severa KiM prelila se delimično i na srpske sredine južno od Ibra. U Gračanici su u toku vidovdanske svečanosti. Eparhija raško-prizrenska, zbog bezbednosne situacije, odlučila je da vidovdanski parastos, umesto na Gazimestanu, ove godine bude služen u manastiru Gračanica.

Iz eparhije ističu da srpski narod na KiM trenutno živi u bezbednosnoj neizvesnosti i u potpunom osećaju odsustva osnovnih prava i sloboda, a posebno nakon najnovije serije hapšenja i zlostavljanja uhapšenih Srba.

Iz crkve traže dodatnu zaštitu od Kfora u toku ovogodišnje proslave, jer nemaju poverenje da policija može da osigura bezbednost.

Ovo je prvi put od završetka oružanog sukoba 1999. godine da se donosi ovakva odluka, što ističu ovde u eparhiji, samo pokazuju sadašnju ozbiljnost situacije i potpuno nepoverenje u postojeće institucije u Prištini i najniži nivo međuetničkih odnosa u poslednje 24 godine.

Loša bezbednosna situacija uticala je da u Gračanici bude mnogo manje ljudi uoči Vidovdanskih svečanosti nego prethodnih godina, ali glavne manifestacije se održavaju. Tradicija se nastavlja pa je tako sinoć otvorena izložba radova nastalih na Vidovdanskoj umetničkoj koloniji.

Sava Rakočević, slikar iz Peći koji živi i stvara u Americi, dobitnik je nagrade Longin koja se tradicionalno dodeljuje za sveukupno stvaralaštvo.

Organizatori Vidovdanskih svečanosti ističu zahvalnost svim učesnicima jer su, posle mnogih odustajanja, pobedili strahove od sukoba na Kosovu i Metohiji. Kažu da su učesnici svojim dolaskom u Gračanicu pokazali da je kreativnost i odnos prema stvaranju iznad zla i destrukcije.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()