Milivojević o kosovskom pitanju: Od Lajčaka nismo čuli šta je potrebno da se postigne pomak

Milivojević smatra da je cilj posrednika i Prištine da se pitanje KiM reši kroz međusobno priznanje.

13.05.2023. 15:13
  • Podeli:
Zoran Milivojević_diplomata_Foto Tanjug Tanja Valić-1668266472122.webp Foto: Tanjug / Tanja Valić

Diplomata Zoran Milivojević rekao je danas da je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak izrazio zabrinutost nakon posete severenom delu KiM zbog svega što je čuo i video i istakao da za sada postoje samo verbalna zalaganja, ali da nije siguran da li će biti pritiska posrednika na Prištinu sa čije strane nema pomaka što se tiče osnivanja ZSO.

"Ja koliko sam razumeo, to je njegov utisak nakon posete severnom delu KiM, Severnoj Mitrovici i on je izrazio zabrinutost zbog onoga što je čuo i to bi trebalo da održava neko realno stanje za budućnost- gde se nalazimo....Kad imate nalaz, lekari predlažu i terapiju, sad pošto je on prvo pozvan kao predstavnik EU koji je glavni posrednik u dijalogu, za očekivati je i reći šta je potrebno a to nisam čuo i to mi nedostaje", kaže Milivojević za Tanjug.

On je istakao da je suština u sledećem, a to je da nema pomaka oko glavnog pitanja, a to je Zajednica srpskih opština ( ZSO).

"Nemam utisak, a mislim da i oni nemaju utisak da će tu biti pomeranje kada je u pitanju prištinska strana i  to je prva stvar. Druga stvar je odlučnost Srba na KiM da ne menjaju svoj stav: dakle bez ZSO nema razgovora i bez povlačenja policijskih snaga", dodao je on. 

Milivojević objašnjava da ne zna da li će biti pritiska posrednika i da za sada samo postoje verbalna zalaganja. 

Ako pogledate ponašanje aktuelne prištinske vlade i Aljbina Kurtija, objašnjava Milivojević, vidi se odlučnost da on sprovede rezultate izbora na severu KiM i to govori o spremnosti te vlasti da koristi i metode sile kako bi rešila politIčka pitanja.

"Prema tome mene ne čudi takva izjava i mislim da to nije poruka nama već posrednicima, mi imamo svest o tome sa čime baratamo kad je reč o politici prema Prištini, poruka je Briselu i Vašingtonu. Prema tome to je njima poruka i mislim da treba da se zabrinu, ukoliko žele mir i stabilnost, nastavak dijaloga i političko rešenja na ovim prostorima", dodao je on. 

Milivojević dodaje da uvođenje sankcija Rusiji nije odlučujući element kad se govori o KiM. 

"I da smo uveli sankcije, isto bi se dešavalo, jer je zacrtano da se reši ove godine pitanje Kosova. Mi smo u ovoj situaciji dva prema jedan,  jer imamo na drugoj strani i posrednike i Prištinu koji su na istoj strani samo je pitanje taktike. Prema tome i Amerikancima je cilj da se Kosovo prizna do kraja godine da ne bude zablude", tvrdi Milivojević. 

On je istakao da Zapad ništa nije zamerio Kurtiju do sada, "verbalno da, direktno ne". 

Milivojević smatra da je cilj posrednika i Prištine da se pitanje KiM reši kroz međusobno priznanje. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()