Ministarka pravde Srbije predstavila UN nacrt rezolucije o zaštiti uzbunjivača

Propisi koji se odnose na zaštitu uzbunjivača su sve značajniji u svetu, jer obezbeđuju adekvatnu zaštitu zaposlenima

16.11.2023. 09:45
  • Podeli:
ministarka pravde maja popović, UN nacrt za zaštitu uzbunjivača, 16 nov 2023 - foto tanjug ministarstvo pravde-6555d90898c3c.webp Foto: Tanjug/Ministarstvo pravde

Ministarka pravde Maja Popović predstavila je državama ugovornicama Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije Nacrt rezolucije o zaštiti uzbunjivača koji je pripremila Vlada Srbije, uz konsultacije sa nevladinom organizacijom "Pištaljka" i UNCAC koalicijom, uz opsežne doprinose Kancelarije za droge i kriminal Ujedinjenih nacija, saopštilo je danas Ministarstvo.

Kako se navodi Popović je istakla da je Srbija još 2014. godine usvojila Zakon o zaštiti uzbunjivača koji pruža sveobuhvatnu i efikasnu zaštitu uzbunjivačima i licima koja su povezana sa uzbunjivačima. 

U Srbiji zakonsko uređivanje zaštite uzbunjivanja predstavlja realizaciju i određenih mera i aktivnosti predviđenih Konvencijom Ujedinjenih nacija za borbu protiv korupcije, Građanskopravnom konvencijom protiv korupcije Saveta Evrope i preporukama Grupe država za borbu protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO).

Popović je istakla i da su propisi koji se odnose na zaštitu uzbunjivača sve značajniji u svetu, jer obezbeđuju adekvatnu zaštitu zaposlenima, koji otkrivaju određene informacije vezane za nezakonito ponašanje, od odmazde poslodavca. 

Pravo na uzbunjivanje, predstavlja ljudsko pravo koje štiti slobodu govora i od značaja je za jačanje vladavine prava i razvoj svakog demokratskog društva, zbog čega uzbunjivačima mora biti garantovano pravo da kontaktiraju nadležne službe u vezi sa svojim radnim angažovanjem, postupkom zapošljavanja, korišćenjem usluga organa vlasti, nosilaca javnih ovlašćenja ili javnih službi, poslovnom saradnjom i pravom vlasništva u privrednom društvu. 

Dodaje se da Srbija želi da skoro decenijsko pozitivno iskustvo koje je stekla u zaštiti uzbunjivača prenese i ostalima kako bi podstakla stvaranje uspešnih sistema zaštite uzbunjivača u budućnosti.

Prezentaciji Nacrta rezolucije prisustvovali su i pomoćnik ministarke Vladimir Vinš, kao i Vladimir Radomirović i Dragana Matović iz organizacije "Pištaljka".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()