Ministarstvo spoljnih poslova Španije potvrdilo: Priznaju pasoše tzv. Kosova, ali ne i državnu nezavisnost

Španija je jedna od pet članica EU koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

07.01.2024. 22:44
  • Podeli:
španija zastava pixabay-649fd1fd306bf.webp Foto: Pixabay

Španija je prihvatila pasoš tzv. Kosova kao važeći uprkos tome što ne priznaje nezavisnost koju je Priština jednostrano proglasila od Srbije, potvrdili su za El Pais izvori u Ministarstvu spoljnih poslova te zemlje i Evropske unije.

List navodi da su izvori u MSP Španije potvrdili prihvatanje pasoša tzv. Kosova, ali nisu objasnili razloge koji su doveli do ove promene.

El Pais podseća da je 1. januara na snagu stupila vizna liberalizacija za tzv. Kosovo, koju je odobrio Evropski savet u martu prošle godine, a Evropski parlament mesec dana kasnije. Međutim, Evropska komisija je tada upozorila da je Španija isključena iz te mere, jer ne priznaje pasoše koje izdaje Priština. 

U dokumentu Evropske unije o priznavanju putnih isprava trećih zemalja navedeno je da je Španija od 1. januara ove godine priznala pasoš tzv. Kosova, ali je istaknuto da "ova promena ni na koji način ne predstavlja zvanično priznanje Kosova kao nezavisne države".

Takođe, u delu koji se odnosi na tzv. Kosovo stoji napomena "kako je definisano Rezolucijom 1244 SB UN od 10. 06. 1999. godine".

Španija je jedna od pet članica EU koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()