Mitropolitu Joanikiju sudi se u Nikšiću: Građani se okupili ispred suda u znak podrške

Sveštenstvu SPC se sudi zbog kršenje zdravstvenih mera o sprečavanju širenja zaraznih bolesti zbog litije

07.11.2022. 13:13
  • Podeli:
mitropolit joanikije_mitropolija cg-1665944142878.webp Foto: Mitropolija crnogorsko primorska

U Nikšiću je u toku suđenje mitropolitu crnogorsko primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika SPC, zbog litija održanih pre dve godine tokom pandemije korona virusa, a u znak podrške ispred Osnovnog suda se okupila grupa građana.

Sveštenstvu SPC se sudi zbog kršenje zdravstvenih mera o sprečavanju širenja zaraznih bolesti zbog litije, koja je, pre dve godine, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, održana u Nikšiću.

Među sveštenstvom je i vladika budimljansko-nikšićki Metodije, prenela je RTV Nikšić.

Osim mitropolita Joanikija, okrivljeni su sveštenici Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Danilo Zirojević, Vasilije Brborić, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić i Nikola Marojević.

Njima se na teret stavlja krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti za koje je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do godinu.

Tog 12. maja 2020. godine tadašnji episko Joanikije i ostali su uhapšeni i zadržani 72 sata.

Litija nije bila planirana, a ni vladika Joanikije ni sveštenici nisu pozvali narod koji se samoinicijativno okupio u velikom broju pred sabornom nikšićkom crkvom, preneo je deo podgoričkih medija.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()