'Mnogo babica, kilavo dete': U kom smeru ide dijalog Beograda i Prištine?

Da li će se situacija sa mrtve tačke pomeriti?

Autor: Zvonko Ninkov
10.07.2023. 20:18
  • Podeli:

Dva specijalna izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, briselski i vašingtonski, već mesecima ne uspevaju da nađu rešenje kojim bi obe strane bile zadovoljne. 

Ni petoro EU diplomata, koji su zaduženi za temu Kosova i Metohije, nisu doprineli da se stvari poprave. 

U poslednje vreme u priču se uključilo i nekoliko premijera evropskih država. Mogu li oni da pomere stvari sa mrtve tačke ili idemo ka situaciji "mnogo babica..."?

Lajčak, Eskobar, Zaracen, Pič, Bono, Frangeš, Gramata. Preduga lista specijalnih izaslanika, a rezultati - mršavi. U rešavanje pat-pozicije, u kojoj je sever Kosova već duže vreme, sada se uključuju premijeri Albanije, Mađarske, Holandije i Luksemburga.

"U suštinskom smislu svi ti izaslanici nemaju veliki značaj ukoliko ne postoji politička volja u centrima koji mogu da utiču na ovaj dijalog i ukoliko ne postoji ozbiljna platforma da se dođe do nekog kompromisnog rešenja", kaže diplomata Zoran Milivojević

"I stvarno tu ispadne "sto babica - kilavo dete", koliko se njih izređalo u celoj toj priči, a imaju dva neozbiljna igrača, dvojicu autoritaraca koji teraju inat", kaže direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

Da će se stvari odvijati baš tako, kaže Popov, moglo je da se pretpostavi još u martu kada su Kurti i Vučić u Ohridu, na časnu reč Borelju i Lajčaku, obećali da će sprovesti dogovoreno. To se, međutim, nije desilo.

"Mene čudi u ovoj situaciji da oni nisu preduzeli druge mere, da se ne nađu u jednoj ponižavajućoj poziciji, da gube autoritet kod ljudi, ne samo na Kosovu, Srbiji i Balkanu, već generalno gube kredibilitet jer nisu u stanju da sprovedu nešto", ističe Popov.

Nije zastoj nastao samo zbog Beograda i Prištine, napominje Milivojević, već je i do Zapada.

"Zato što imamo jednostrani pristup, i Vašingtona i Brisela, da Srbija promeni stav i prizna tzv. realnost i da sa te pozicije se razgovara. Prema tome, pošto to nije moguće - džaba su svi ovi izaslanici", zaključuje Milivojević.

Veliki propust je i to što EU već 10 godina ne nalazi način kako da natera Prištinu da poštuje ono na šta se obavezala Briselskim sporazumom - da osnuje Zajednicu srpskih opština

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()