Mnogo se priča, malo se radi: UNA je pitala kako je moguće da "pritisak" Zapada ne utiče na Kurtija

Ne treba imati nikakvu iluziju i rezervu da je Kurti taj koji odlučuje o sudbini procesa dijaloga i o stanju na terenu, odlučuju velike sile

Autor: Emilija Pešić
15.03.2024. 21:00
  • Podeli:

Nakon što je početkom marta boravio na Kosovu, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas je u Beogradu. Posle Lajčaka Prištinu je posetio i američki diplomata Gabrijel Eskobar. Ta poseta završena je juče, ali kako je ona protekla?

Poseta američkog diplomate fokusirana je pre svega na srpsku zajednicu na Kosmetu, na rasporedu su bili sastanci sa  kosovskim Srbima više nego sa prištinskim zvaničnicima. Poseta Beogradu je izostala što poznavaoci prilika tumače kao jasnu poruku da se problemi nalaze u Prištini.

"Još smo na terenu verbalnih zalaganja, verbalnih kritika, verbalnih nesporazuma, rekao bih verbalnih ocena da je Priština ta koja opstruira dijalog sa kvalifikacijom koju do sada i nismo čuli, kao što je ono oko dinara - da je to katastrofalna odluka. Međutim još nema konkretnih mera", kaže diplomata Zoran Milivojević.

Ipak, posle dužeg perioda ovo je prvi put da je Kurti pokazao osetljivost na pritisak međunarodne zajednice i naložio sprovođenje odluke o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima. Kompenzacija za kritike koje su usledile je uklanjanje ćiriličnih tabli.

"To što je popustio po tom pitanju je donekle narušilo njegov imidž suvereniste koji se Zapadu suprotstavlja po svaku cenu i da je nesalomiv i zbog toga smo videli odmah narednog dana ukidanje tabli na ćirlici. Dvojezične table koje su u skladu sa zakonom na Kosovu, međutim ljudi ovde uglavnom insistiraju i na ćirilici, kao glavnom identitetskom simbolu srpske zajednice na Kosovu", reči su Milice Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative.

Ako su mogli Dečani, može i dinar, smatra Milivojević - sve je stvar političke volje.

"Sve može, i ne treba imati nikakvu iluziju i rezervu da je Kurti taj koji odlučuje o sudbini procesa dijaloga i o stanju na terenu, odlučuju zapadne velike sile, prema tome sve može - kao što je ovo sa Dečanima, može i sve ostalo, dinar može da se reši koliko danas", zaključio je Milivojević.

Međutim, stvari stoje drugačije. Eskobar je danas priznao da nije uspeo da ubedi Kurtija da suspenduje odluku o dinaru i ponovio da već sada, mora nešto hitno da se uradi kako bi problem bio rešen. Nova šansa za to je 19. mart, kada će glavni pregovarači, za razliku od prethodne prilike, ipak razgovarati o dinaru, ako je verovati Briselu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()