Momirović: Ostajemo posvećeni izgradnji čeličnog prijateljstva sa Kinom

Primena Sporazuma o slobodnoj trgovini dve države počela je danas

01.07.2024. 14:54
  • Podeli:
milan đurić, momirović, gojković, li ming, čadež - sporazum o slobodnoj trogivni sa kinom, novi sad - 1 jul 2024 - foto TANJUG NENAD MIHAJLOVIĆ-6682a6fe3232a.webp Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas povodom početka primene Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom da je to velika stvar za budućnost srpske privrede i da nas tek čeka veliki posao. Momirović je na predstavljanju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine privrednicima Novog Sada i Autonomne pokrajine Vojvodine poručio Srbija ostaje na putu izgradnje čeličnog prijateljstva sa Kinom.

"Velika stvar za budućnost srpske privrede, ali nas tek čeka veliki posao. U pitanju je tržište od 1,4 milijarde potrošača. Za našu zemlju je važno da ima razvijenu mrežu sporazuma o slobodnoj trgovini, to je instrument za pristup većim tržištima", kazao je Momirović.

On je dodao i da će Srbija imati slobodan pristup tržištima sa 2,2 milijarde stanovnika, kao i da je Kina jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.

"Oni su uložili 5,5 milijardi evra u našu zemlju. U 2023. godini bili su naš drugi najznačajniji partner. Poljoprivredni proizvodi mogu da pronađu nove kupce u Kini i dodatno unaprede naš agrarni sektor. Uz Kinu smo ostvarili i korake u obnovi infrastrukture, posebno u Novom Sadu", rekao je Momirović.

Primena sporazuma počela je danas, 1. jula, a ambasador Kine u Srbiji Li Ming rekao je da je sporazum stupio na snagu u predviđenom roku, te da je on odraz visokog stepena političkog poverenja.

"Od početka pregovora, prošlo je manje od godinu i po dana čime je ovo postao jedan od najbrže potpisanih sporazuma za Kinu. U pitanju je kvalitetan sporazum. Ukinućemo carine na 90 odsto tarifnih oznaka", kazao je Li Ming.

Predstavljanje sporazuma u Novom Sadu organizovali su Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine i Privredna komora Srbije. 

Prema rečima predsednika Privredne komore Marka Čadeža, 1. jul je veliki dan u odnosima Srbije i Kine.

"Već danas su carine svedene na nulu za skoro 60 odsto proizvoda obuhvaćenih ovim sporazumom. To nam omogućava lakši pristup kineskom tržištu, jeftiniji bescarinski izvoz, povoljniji uvoz, nabavku sirovina i materijala iz Kine potrebnih za proizvodnju u našoj industriji", rekao je Čadež.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić istakao je da je sporazum plod čeličnog prijateljstva dve države.

"Jasan primer strateškog sagledanja budućnosti naših predsednika. Mi smo ovde da zajedno sa privrednicima sagledamo najvažnije odredbe sporazuma i vidimo konkretnu primenu na uvoz i izvoz. Ovo je istorijska šansa za našu privredu", zaključio je Đurić.

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković kazala je da sporazum omogućava stabilnije okruženje za rad preduzeća u Kini i Srbiji.

"Više od 20.000 domaćih proizvoda će se naći na kineskom tržištu. Mesni proizvodi će se izvoziti po nemerljivo povoljnijim okolnostima. Tekstil, tkanina, farmaceutski proizvodi", rekla je predsednica Pokrajinske vlade.

Srbija je tek treća država u Evropi koja ima sporazum sa Kinom, a njim je trenutno obuhvaćeno 10.412 proizvoda.

Od jeseni će biti organizovane posete Kini kako bi se poljoprivrednicima našli partneri.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()