"Naša je obaveza da se uvek borimo i očuvamo Kosmet": Vidovdan je praznik iz kog crpimo duhovnu snagu

Ministarka je dodala i da smo se mi kao narod zavetovali da ćemo brinuti o našem narodu koji živi u našoj vekovnoj kolevci

28.06.2024. 19:01
  • Podeli:
ravanica, obeležavanje vidovdana, vidovdan - 28 jun 2024 - foto TANJUG STRAHINJA AĆIMOVIĆ-667eecde58bd6.webp Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski poručila je danas u Kruševcu, gde je održana centralna državna manifestacija obeležavanja nacionalnog praznika Vidovdana i 635. godišnjice Boja na Kosovu, da je iz iz tog grada 1389. godine počela da se piše istorija, da bi se gradila i sačuvala budućnost.

Đurđević Stamenkovski je tokom obilaska crkve Lazarice u Kruševcu istakla da su sa tog mesta knez Lazar i srpski velikaši krenuli na polje između Laba i Sitnice, tamo gde je stvorena istorija, i da je naša obaveza da se uvek borimo i očuvamo Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije, saopšteno je iz Ministarstva. 

Ona je dodala da je Vidovdan praznik naše etike iz kog crpimo duhovnu snagu i rodno mesto Kosovskog zaveta koji je sačuvao srpski narod kroz sve vekove i borbu za slobodu.

Prema njenim rečima, mi smo se kao narod zavetovali da ćemo brinuti o našem narodu koji živi u našoj vekovnoj kolevci Kosovu i Metohiji i da nikada nećemo prestati da težimo da budemo svoji na svome.

Sećanje na heroje

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović položio je venac na Spomen ploču Novim kosovskim junacima u hramu Svetog  Vasilija Ostroškog u Nišu, poručujući da je od ogromne važnosti da, sećajući se podviga i žrtve kneza Lazara iz 1389. godine, jednako negujemo sećanje i na pripadnike vojske i policije i dobrovoljce koji su stradali pre četvrt veka. 

Foto: Tanjug/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja/Dejan Urošević

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Starović je u obraćanju kadetima i studentima Vojne akademije i Kriminalističko policijskog univerziteta istakao da je žrtva koju su oni podneli velika i da zato moramo da negujemo sećanje na njih.

Uz podsećanje da je hram Svetog Vasilija Ostroškog jedino mesto gde su ispisana imena,  prezimena, godina rođenja i smrti 1.139 stradalih policajaca, vojnika i dobrovoljaca, Starović je naveo da se iza svakog imena krije jedna sudbina i život koji je prerano završen, život heroja koji je dao za svoju državu najviše što je mogao. 

Foto: Tanjug/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja/Dejan Urošević

Ministar je kadetima i akademcima rekao da su oni mladi ljudi koji su se odlučili za poziv časti i rodoljublja i da veruje da nikada neće biti u okolnostima i situaciji u kojoj su bili poginuli vojnici, policajci i dobrovoljci.

Vence su položile i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, dok je episkop niški Arsenije služio parastos za 1.139 vojnika, policajaca i dobrovoljaca poginulih u borbi protiv terorista na Kosovu i Metohiji 1998-1999. godine i u Preševu i Bujanovcu 2001–2003.godine, a čija su imena ispisana na 19 spomen-ploča u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()