Nastavak dijaloga: Da li će Vučić i Kurti u Briselu konačno dogovoriti formiranje ZSO?

Iako je Srbija svoj nacrt Statuta ZSO predala još 2018, niko ne zna da li će se baš on naći na pregovaračkom stolu, dok iz Prištine ističu da nisu učestvovali u njegovoj pripremi

Autor: Bojana Petrušijević
28.04.2023. 19:15
  • Podeli:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razgovaraće, 2. maja u Briselu o nestalim osobama tokom rata na Kosovu i Metohiji, a potom i o nacrtu Statuta Zajednice srpskih opština.

Iako je Srbija svoj nacrt predala još 2018. godine, on nigde nije bio objavljen i niko ne zna da li će se baš taj nacrt naći na pregovaračkom stolu. Iz Prištine ističu da nisu učestvovali u pripremi nacrta, ali u Centru za Evropske politike smatraju da može doći do pomaka u formiranju ZSO.

"Zbog nedavnih događaja u Savetu Evrope. Tačnije, komiteta ministara, koji odlučio da nastavi proceduru za članstvo Kosova u Savetu Evrope. Očekujem pritiske američkih i nemačkih zvaničnika na Kosovo da se krene u implementaciju sporazuma", ističe Miloš Pavković iz Centra za evropske politike u izjavi za UNU.

Ostaje, međutim, nejasno, iz runde u rundu pregovora – Šta Aljbina Kurtija koči da odobri osnivanje Zajednice srpskih opština?

"Kako stvoriti jedan entitet u državi, ako tu državu ne priznaš? Francusko-nemački plan predviđa priznanje države Kosovo na prećutni način, ne diplomatskom notom, ali je to svejedno", smatra politički analitičar Nedžmedin Spahiu.

"Zajednica srpskih opština je nešto što je već dogovoreno, tako da treba da bude implementirano, kao i druge stvari. Radimo sve što možemo da pomognemo obema stranama da naprave napredak ka implementaciji. To je naša uloga kao posrednika i to je nešto na šta ćemo se fokusirati umesto na spekulacije i 'šta ako' scenarije", izjavio je portparol Evropske unije Peter Stano.

Ne treba zaboraviti da se pregovori odigravaju u senci kosovskih izbora sa upitnim legitimitetom. Nereda se plaše mnogi u Kosovskoj Mitrovici, jer se očekuje da novoizabrani gradonačelnici na srpske institucije postave zastavu Kosova.

"Nakon toga, verujem da će ponovo biti dogovor između predsednika Vučića i Aljubina Kurtija za ponovne izbore. Zapravo, dodaće se još i zastava tog entiteta koji će biti formiran – ZSO i to će biti forma koja će biti dogovorena", kaže Spahiu za UNU.

Svaki sukob završava se mirom, naglašava Spahiu i dodaje da lideri 2. maja treba da se usresrede na to da reč "normalizacija" dobije puno značenje. Već nekoliko dana posle izbora, upečatljivi su prvi koraci nove vlasti – odbornici lokalne skupštine u Kosovskoj Mitrovici zatražili su da se za saobraćaj otvori most preko Ibra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()