Nedelja tenzija na severu KiM: Da li će Prišina popustiti pod pritiskom Vašingtona?

Veća grupa intelektualaca, koju predvodi bivši predsednik kosovskog ustavnog suda, od Kurtija je zatražila da hitno popravi odnose sa Amerikom

Autor: Slobodan Cagić
04.06.2023. 19:30
  • Podeli:

Sjedinjene Američke Države ne popuštaju sa pritiskom na prištinske institucije, koje smatraju odgovornim za nerede u kojima je u ponedeljak povređeno oko 90 srpskih civila i vojnika KFOR-a.

Specijalni američki izaslanik Gabrijel Eskobar je ponovio da  Vašington traži od Aljbina Kurtija da povuče gradonačelnike sa severa i hitno formira Zajednicu srpskih opština.

Eskobar je za BBC rekao da je situacija na severu posledica nedostatka Kurtijeve spremnosti da sasluša međunarodnu zajednicu, iako je navodno čak i obećao da će gradonačelnici na severu imati samo tehnička ovlašćenja.

"Dali smo mu mnogo signala, da povuče gradonačelnike iz zgrada opština, da ukloni Kosovsku policiju iz zgrada i da onda hitno uđe u proceduru formiranja Zajednice srpskih opština", rekao je američki diplomata.

Za BBC je govorio i Kurti, koji uporno insistira na tome da su za nerede na severu krive ubačene bande koje je, navodno, na sever Kosova poslao Beograd.

Za to vreme, šefica poslaničke grupe njegove stranke u skupštini Kosova ponavlja da nema govora ni o kakvoj Zajednici srpskih opština.

"Formiranje ZSO isključivo na osnovu Ustava Kosova zagarantovano je pismom Federike Mogerini još 2015. godine. Ništa drugo se ne može ni razmatrati, kao što se nije razmatrao ni predlog Upravljačkog tima", rekla je Mimoza Kusari Ljilja, šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da je Kurti izazvao sukob na severu upravo zato što ne želi da formira ZSO.

"Koliko puta smo izaslaniku Evropske unije za dijalog Miroslavu Lajčaku ukazali da Kurti nikada neće da formira Zajednicu srpskih opština. I danas su u Prištini, po stoti put, to potvrdili", istakao je Petković.

Veća grupa intelektualaca, koju predvodi bivši predsednik kosovskog ustavnog suda Enver Hasani, pisala je Kurtiju sa molbom da hitno popravi odnose sa Amerikom.

"Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom nije kraj, već novi početak u našim odnosima sa Srbijom, koji nam nudi približavanje Srbiji", naveo je Hasani.

Posmatrači u Prištini smatraju da je veoma opasno to što je Aljbin Kurti ove nedelje uspeo da protiv sebe okrene zapadne zemlje.

"Kosovo je već dobilo suspenziju iz vojne vežbe 'Difender 2023', ali ono što je opasnije je što će Kosovo teško ući u Savet Evrope, uprkos podršci koju je imalo, jer je to prema stavu zemalja Kvinte, povezano i sa implementacijom odluke Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani", istakap je bivši potpredsednik Samoopredeljenja Afrim Kasoli.

U ponedeljak u Prištinu treba da doputuju Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, koji će potom posetiti i Beograd. Priština za sada ne pokazuje nameru da popusti i time doprinese deeskalaciji problema na severu, ali se i to - pod pritiskom - može promeniti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()