Nekadašnji ambasador pri UN o izjavi u Prištini o Dečanima: 'Sramna je, od Nemaca to ne iznenađuje'

Nekadašnji ambasador pri UN Branko Branković smatra da diplomate u Prištini, koje stoje iza Aljbina Kurtija, samo "dolivaju ulje na vatru"

20.11.2023. 11:46
  • Podeli:
visoki dečani, 11 jun 2019 - profimedia-655b3917de42e.webp Foto: Profimedia

Diplomata i nekadašnji ambasador pri UN Branko Branković rekao je danas da je izjava nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea da je manastir Visoki Dečani "kosovski manastir" sramna, ali i da njega lično od Nemaca ništa ne iznađuje. 

"Kada su u pitanju Nemci, ništa nas ne može iznenaditi. Ne znam da li se ulaguju onima koji su iza Kurtija i ostalih, jer Kurti nije sam i nije svoj, zna se ko komaduje, a to su SAD. Međutim Nemci, a i mnogi drugi, bi možda to rekli, ali se boje pošto se politika na Kosovu razvija upravo tako da se pokušava, od strane Albanca, da se prisvoji sve što je srpsko. Ambasada Nemačke se boji da kaže nešto suprotno, jer kako stvari stoje dole mogu da mu podmetnu i bombu, jer oni ne prezaju ni od čega", izjavio je on za Tanjug.

Kako je naveo, one diplomate u Prištini, koje stoje iza premijera privremnih prištinskih institucija Aljbina Kurtija "dolivaju ulje na vatru" svojim izjavama, onoliko koliko im je potrebno u određenoj fazi, odnosno u zavisnosti od uspeha ili neuspeha u dijalogu.

Odgovarajući na pitanje čiju politiku vode ambasadori, imajući u vidu da ambasadori jedne države jedno govore u Beogradu, a drugo u Prištini, Branković je rekao da svaki ambasador ima svoju politiku, koju pokušavaju da usaglase između sebe.

Dodaje da se, u zavisnosti od konkretnog pitanja ili problema, javljaju oni ili kao individualni ambasadori sa interesom svoje zemlje, ili kao grupa ambasadora koja ima zajednički stav, koji, smatra on, zapravo predstavlja određeni nametnuti stav od strane SAD, Velike Britanije i Nemačke.

Komenatrišući vezu između posete nemačke delegacije sa pomeranjem spomen ploče palim srpskim vojnicima u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu na groblju u Prištini, Branković je istakao da je na KiM sve povezano i da ništa nije slučajno, odnosno da je sve smišljeno još od trenutka kada je bombardovana Jugoslavija. 

"Oni imaju jasnu politiku šta i kako, a osnova njihove politike i svega što oni rade tvrdeći da je sve to albansko nasleđe, pokušavaju da nađu, a ne mogu, bilo kakav izgovor za bombardovanje, jer njima je to u ovom trenutku politički najvažnije", ocenio je on.

Kako je rekao, od posete generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Prištini i Beogradu ne očekuje ništa.

"Očekujem da će naša strana ponovo jasno staviti do znanja Stoltenbergu šta znači KFOR i ostale snage tamo, da ne budu samo nemi posmatrači razoraznih događanja i ponašanja od strane Kurtija. Kurti ništa sam ne radi, on dobija instrukcije šta i kako da radi, što je deo jedne usklađene politike jednog broja zapadnih zemalja. Stoltenberg je u rukama svih onih koji su članovi NATO-a, prema tome on ništa pametnije ne može da nam kaže", izjavio je Branković.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()