Nema kvoruma, nema zasedanja: Odložena konstitutivna sednica Skupštine Beograda

U sali nije bilo poslanika liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", Socijalističke partije Srbije i liste "Mi - Glas iz naroda"

19.02.2024. 10:11
  • Podeli:

Najstariji odbornik Skupštine grada Toma Fila, koji je trebalo da predsedava konstitutivnom sednicom, rekao je na početku da se današnja sednica zbog nedostatka kvoruma odlaže za 1. mart u 10 časova. 

U sali nije bilo poslanika liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", Socijalističke partije Srbije i liste "Mi - Glas iz naroda".

Prethodno su poslanici liste "Srbija protiv nasilja" i NADE ušli u salu Skupštine grada, gde je trebalo da počne konstitutivna sednica. 

Dobrica Veselinović je ispred koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) rekao da je verifikovano 60 odbornika, ali da u sali nema potrebnog kvoruma, pa će se sednica nastaviti 1. marta.

Predstavnici opozicije su u salu ušli noseći transparente protiv navodnih izbornih manipulacija na beogradskim izborima 17. decembra prošle godine.

Inače, krajnji rok u kojem Skupština Beograda treba da bude konstituisana, ističe  3. marta.

Zaključak o sazivanju današnje sednice doneo je krajem januara Privremeni organ Grada Beograda, a na dnevnom redu je bilo potvrđivanje mandata odbornika, kao i izbor predsednika skupštine i postavljanje sekretara što je uslov da bi skupština bila konstituisana.

Današnja sednica je, kao što je pomenuto, odložena zbog nedostaka kvoruma, a njen nastavak zakazan je za 1. mart.

Ako se do krajnjeg roka gradski parlament ne konstituiše Vlada imenuje privremeni organ, a predsednik Narodne skupštine je dužan da raspiše nove izbore u roku od mesec dana, a da se izbori održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja izbora.

Kada se izaberu predsednik Skupštine grada i sekretar Skupština grada Beograda ima rok od mesec dana da izabere gradonačelnika Beograda.
Ukoliko se ne izabere gradonačelnik u roku od mesec dana, Vlada  raspušta Skupštinu grada, a predsednik Narodne skupštine Republike Srbije ima rok od dva meseca  da raspiše izbore, a da od dana rapisvanja do dana održavanja bude 45 do 60 dana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()