Nemec i Bilčik stižu Beograd: 'Dolazimo sa optimizmom'

Iz njihovih kabineta je potvrđeno da će boraviti u Beogradu 26. i 27. januara.

18.01.2023. 14:23
  • Podeli:
Screenshot_75-63c7f2a4963e5.webp Foto: Printscreen Twitter@matjanemec

Evropski poslanik iz grupe socijalista i demokrata Matjaž Nemec izjavio je da on i njegov kolega i izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik sa optimizmom dolaze u Beograd na susrete sa srpskim poslanicima.

Iz njihovih kabineta je potvrđeno da će boraviti u Beogradu 26. i 27. januara.

"Mi putujemo i Beograd sa optimizmom. Razgovaraćemo sa svim predstavnicima srpske politike. Između evropskih i srpskih parlamentaraca mi imamo dijalog. Zaista je dobro da i oni između njih imaju dijalog. Ovaj dijalog je potreban za napredak. Potrebna je i odluka srpskih vlasti ako žele biti deo EU, da stvarno iskreno razgovaraju o tome", kaže on. 

Nemec dodaje da dijalog nikada nije lak. 

"Mislim da ako mi u EU možemo da se dogovorimo između nas, možemo i sa Srbijom. Bilo bi dobro da se srpske vlasti odluče gde žele da budu. Da li hoće da budu deo EU u budućnosti ili ne. Mi imamo velika očekivanja od susreta u Beogradu sledeće nedelje", naglasio je Nemec. 

Na pitanje o aplikaciji tzv. Kosova za članstvo u EU Nemec kaže da bi evropski poslanici hteli da zemlje Zapadnog Balkana što pre uđu i EU i to bi bilo najbolje za sve.

"Biti deo EU donosi velike prednosti za sve. Tu nema prostora za nacionalizme nego za saradnju između naroda i to je potrebno regionu", rekao je Nemec.

Podsetimo, Bilčik je izjavio da će u toku posete razgovarati od tome da Srbija treba da ispuni tri ključne stvari da bi napredovala prema EU, a to su dijalog, reforme i usklađivanje sa EU sankcijama protiv Rusije, kao i da je Beograd pokazao "puno dobre volje, ali da ta ista dobra volja treba da se vidi i u Prištini.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()