Nemec: Trudiću se da se Srbima sa Kosmeta pre jeseni olakša putovanje u Evropsku uniju

Navedeno je da je poslednji korak pre objavljivanja odluke u Službenom listu EU da akt zvanično potpišu Savet EU i Evropski parlament

22.07.2024. 21:49
  • Podeli:
šengen viza - profimedia-6592a750a6768.webp Foto: Profimedia

Poslanik Evropskog parlamenta Matjaž Nemec pozdravio je "današnju pozitivnu odluku" ministara spoljnih poslova zemalja članica EU da obezbede bezvizni režim putovanja za nosioce srpskih pasoša na KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, i poručio da će se truditi da im se pre početka jeseni omogući lakše putovanje u EU.

"Pozdravljam današnju pozitivnu odluku ministara spoljnih poslova zemalja članica da obezbede bezvizni režim putovanja u EU za poslednju grupu na Zapadnom Balkanu, odnosno za nosioce specijalnih srpskih pasoša za stanovnike Kosova", poručio je Nemec u saopštenju, koje je objavio na svom nalogu na društvenoj mreži Iks. 

Nemec, koji je u prethodnom sazivu Evropskog parlamenta (EP) bio izvestilac za ukidanje tih viza, naglasio je da je za njega, kao glavnog izvestioca u EP za ovo pitanje, ovaj korak utoliko važniji, jer se time završava zakonodavni proces i prati "zacrtani cilj da bezvizni režim što pre zaživi u praksi".

On je dodao da je, otkako je pre nešto više od četiri meseca preuzeo ovo pitanje u EP, branio stav da je reč o tehničkoj, a ne političkoj odluci. 

"Za mene je nedopustiva činjenica da bi relativno mala grupa ljudi na Zapadnom Balkanu ostala diskriminisana, dok smo u Uniji ove godine konačno ukinuli vize za sve zemlje iz regiona", naveo je Nemec i podsetio da je EU građanima tzv. Kosova, posle višegodišnjeg čekanja, dala zaleno svetlo za ukidanje viza 1. januara 2024. godine. 

On je dodao da je poslednji korak pre objavljivanja odluke u Službenom listu EU da akt zvanično potpišu Savet EU i Evropski parlament. 

"Trudiću se da to bude što pre i da građanima Kosova olakšam putovanje u zemlje članice pre početka jeseni", poručio je Nemec. 

Savet EU doneo je danas odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, čime je završen zakonodavni proces o ovom pitanju u EU. 

Evropski parlament je 23. aprila izglasao viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, na predlog Nemeca.

Srbi sa KiM, koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, bili su jedini kojima je i dalje bila potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima tzv. Kosova ukinute vize od 1. januara 2024. godine. 

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila da se pokrene procedura da se viznom liberalizacijom obuhvate i građani KiM, koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()