Objavljena vrednost ugovora za Rafale: "Makron još jednom pokazao poštovanje prema srpskom narodu"

Predsednici Srbije i Francuske sutra će zajedno da posete Novi Sad i imaće razgovore u Šnajder Elektriku i u Matici Srpskoj

29.08.2024. 20:47
  • Podeli:
francuski borbeni avion rafal - 8 maj 2013 - profimedia-65f8473d8fbf0.webp Foto: Profimedia

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Palati Srbija da je predsednik Francuske Emanuel Makron posetom Srbiji još jednom pokazao poštovanje prema srpskom narodu.

"Poštovani predsedniče Francuske Republike, dragi Emanuel, dobrodošli još jedanput u Srbiju i veoma sam srećan što imam priliku da vas ugostim u Beogradu, a posebno zahvalnost na tome što ste kao jedan od retkih predsednika i premijera izrazili spremnost i želju da posetite i neki drugi grad osim Beograda", rekao je Vučić u obraćanju u prisustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Kaže da će sutra zajedno posetiti Novi Sad i imati razgovore u Šnajder Elektriku i u Matici Srpskoj. 

"Mnogo vam hvala što ste došli u Srbiju i što mi još jedan put pokazali poštovanje prema građanima ove zemlje, prema građanima Srbije, prema srpskom narodu. Mi u Srbiji to umemo da cenimo, umemo da poštujemo. Takođe želim da obavestim sve prisutne novinare da smo imali duge razgovore, da ćemo ih nastaviti večeras, verovatno do kasno u noć, imaćemo ih i sutra, o svim važnim strateškim pitanjima, kako bilateralne saradnje tako našeg puta ka EU, ali rekao bih i strateških odnosa u svetu i Evropi u celini".

Vučić je ocenio večeras da je za Srbiju velika vest kupovina 12 francuskih višenamenskih aviona "Rafal" i naveo je da je ugovor koji je potpisan sa francuskim proizvođačem, a koji uključuje kompletan pomoćni logistički paket, rezervne motore i druge delove, vredan 2,7 milijardi evra. 

"Dvanaest potpuno novih aviona biće u vlasništvu Republike Srbije. To je za nas ogromna vest. To će doprineti značajnom povećanju operativnih sposobnosti naše armije, potpuno drugačiji pristup. I mi smo srećni što postajemo deo Rafal kluba i hvala predsedniku Francuske (Emanuelu Makronu) što je doneo takvu odluku, što nam je omogućio da kupimo nove Rafale", rekao je Vučić u obraćanju u Palati Srbije, nakon razmene potpisanih ugovora između Srbije i Francuske, u okviru koje je razmenjen i ugovor o nabavci Rafala.

Ocenio je da pregovori nisu bili laki i naveo da je srećan što je ugovor večeras potpisan, kao i da veruje u dobru saradnju vojski Srbije i Francuske u budućnosti.

"Ovo je nešto što je na komercijalnom nivou dobro urađeno i želim da vam kažem da ćemo u 2024. i 2025. mi uplatiti, unapred kažem, po 15 odsto iz budžeta. Dakle našeg novca, po 421 milion evra. Pri tome nećemo povećati udeo javnog duga u BDP Srbije, potpuno kontrolišemo deficite, ni na koji način nećemo ugroziti javne finansije Srbije. To dovoljno govori u koliko dobrom stanju se nalazimo", zaključio je Vučić.

Vučić je rekao i da Francuska pruža podršku Srbiji na mnogo načina i zahvalio na tome predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, što je Francuska  razumela poziciju Srbije koja nije laka.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara kako vidi to što je Francuska donedavno bila protivnik prijema novih članica i to što smo sada od predsednika Francuske Makrona čuli da Francuska želi Srbiju u EU i na koji način ta zemlja pruža podršku Srbiji.

"Ja sam stvarno zahvalan i francuskim diplomatama, pre svega francuskom predsedniku Makronu. U mnogo situacija Francuska je razumela poziciju Srbije, koja nije laka i koja nije jednostavna. I nije uvek lako, nije jednostavno, niti razumljivo. Predsednik Makron je podržavao i poslednji put i bio jedan od inicijatora da nam se otvori klaster tri ili četiri", rekao je Vučić.

On je istakao da je za njega važnije to što se tokom posete Makrona razgovara o tome kako da se reše problemi oko zelenih koridora,  kako da rešavamo probleme oko jedinstvenog prostora za plaćanje, probleme PEM konvencije, kao i sve probleme koji mogu da doprinesu građanima Srbije.

"Hoćemo li mi ući sutra u EU? Ja nisam prevarant i lažov da kažem našem narodu - mi prekosutra postajemo član EU. To su meni gluposti. Naravno da nećemo prekosutra postati član EU. Ni ove, ni sledeće, ni one tamo godine nećemo da budemo član EU. I da li su oni ludi za nama i oduševljeni? Nama nisu. Je li to naš strateški put? Jeste. Ali ni ovde baš ljudi ne skaču u nebo kada čuju EU i nije to kao što je nekad bilo. Ali bez obzira na to, to jeste naš strateški put, nemamo kud drugo i ne idemo nigde drugo", poručio je Vučić.

Naveo je da zato treba da imamo pragmatičan i racionalan pristup.

"Šta je to što mi možemo da uradimo za njih, šta je to što oni mogu da urade za nas, šta je to što je dobro za naše građane. I hvala predsedniku Makronu što je uvek to razumeo. I hvala mu za ono što je rekao da mi kada se ne slažemo, ali kada kažemo da ćemo nešto da učinimo, da to i učinimo. Vaša reč mora da znači nešto u međunarodnoj javnosti i mora da znači nešto među političarima. Ja sam srećan što naša reč znači kada nešto kažemo", naveo je Vučić.

Istakao je da je Makron razgovarao sa nama kada je malo ko to hteo.

"On je uvek bio tu i smeo je da razgovara sa nama. Hteo je da razgovara sa nama, uprkos tome što to nije bila laka pozicija ni za njega. Što se mene tiče, nemam pojma hoće li da nam otvore neki klaster ili neće, mene interesuje suština. A ovo što smo danas potpisivali, ovo što je i Manuel doneo sa sobom - ovaj paket, pa to je suština", rekao je Vučić.

Istakao je da je to kako ćemo mi oko veštačke inteligencije da sarađujemo, u IT sektoru kako ćemo da sarađujemo, sa startapovima, da rešavamo pitanje otpadnih voda, da rešavamo pitanje Vinče i drugo.

Mi ne umemo da upravljamo prečistačima otpadnih voda i u tome ćemo sarađivati sa Francuzima, rekao je Vučić, naglasivši da i kod obezbeđivanja struje moramo da gledamo strateški deset godina unapred. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()