Obraćanje Petra Petkovića o situaciji na severu KiM: Vučić na sastanku sa vojnim vrhom

Vanredna konferencija usledila je nakon što je kosovska policija u Zvečanu sinoć pokušala da izvede nova hapšenja Srba

24.06.2023. 10:16
  • Podeli:

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o delima koje policija i režim Aljbina Kurtija sprovode nad srpskim narodom u južnoj pokrajini, Kosovu i Metohiji. 

"Danas ću predstaviti i dokaze koji jasno pokazuju kakvi su prevaranti i lažovi i Kurti i svi ostali u Prištini, da vidite sa kakvim razmerama dezinformacija se suočavamo, jer je na delu opšti informacioni rat sa namerom da se naudi srpskom narodu na KiM i da se zgazi bilo kakva mogućnost za nastavak dijaloga. U roku od 24 sata predsednik Srbije Aleksandar Vučić će se obratiti javnosti. Borićemo se da sačuvamo mir i da pokažemo svima sa kakvim se lažima i prevarama suočavamo", rekao je Petković i dodao da su u toku sastanci predsednika Vučića sa vojnim vrhom.

Potom je redom govorio o jučerašnjim dešavanjima.

"Sinoć u 19.40 minuta u naselje Kolonija u Zvečanu, veći broj pripadnika ROSU koji su do zuba naoružani sa oklopnim vozilima, upali su u ovo mesto, posle toga je Svečlja saopštio kako je pronađen automobil beogradskih oznaka i on saopštava da su u tom automobilu pronašli oružje, zolje, ručne bombe i nekakav eksploziv. Ovde držim neoboriv dokaz gde ću sada pokazati najplastičnije o kakvim prevarantima je reč kada govorimo o Kurtiju, Svečlji i ostalima u Prištini", rekao je Petković i dodao: 

"BIA je došla do saznanja, obavestila nas je da je prikupila informacije o planu dalje destabilizacije, pripemaju se nova hapšenja Srba i eventualno izazivanja novih sukoba. Na tom planu, pripadnici kosovske policije, ilegalno vatreno oružje, koje su prethodno zaplenili od građana albanske i srpske nacionalnosti, koji nisu imali dozvole, transportuju iz svih podstanica u regionalne direkcije kosovske policije, a potom prevoze u bazu u južnom delu Kosovske Mitrovice. Njihova namera je da oružje i municiju iskoriste za nova hapšenja Srba, uz medijsku kampanju da ih navodno pronađu kod Srba i uhapse ih. Naše službe su utvrdile šta su namere i obavestili su određene obaveštajne strukture i najmoćniju silu na svetu i to je dokaz koji jasno, nedvosmisleno pokazuje ono što smo saznali, a to je plan Kurtija i Prištine da oružje koje su prikupljali od ljudi koji nisu imali dozvole, sada podmetnu Srbima da bi to bio povod za nova hapšenja na severu KiM", objasnio je Petković.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Potom se opet osvrnuo da dešavanja tokom jučerašnjeg dana.

"Svečlja izlazi i kaže unapred u kom oružju je reč jer zna šta se nalazi u automobilu, a kako može da zna pre nego što KFOR dođe i to potvrdi. Može jer je oružje podmetnuto. Govori kako je crni audi pronađen 100 metara od opštinske zgrade u Zvečanu. Znate da je zahtev EU za deeskalaciju da se kosovska policija povuče iz zgrada opština ali i iz njihove okoline. Tu obezbeđuje i KFOR sa bodljikavom žicom, tamo ne može ni ptica da prođe, a ne automobil sa beogradskim tablicama pun eksploziva", objasnio je Petković.

Juče je uhapšen Nenad Orlović iz Severne Mitrovice i određeno mu je policijsko zadržavanje do 48 sati. On je osmi Srbin koji je uhapšen na Kosovu i Metohiji od dolaska albanskih gradonačelnika u opštine na severu pokrajine.

"Nenad Orlić, otac četvoro dece, uhapšen je bez sudskih dokaza što je i sam Borelj potvrdio.  Nešto kasnije tokom jučerašnjeg dana prvi uhapšeni, Radoš Petrović, pušten je uz jemstvo. Kada pogledate ovo vozilo, prvo vidite iskrivljene tablice kao da ih je neko nameštao za tu priliku. Inače, slova sa kvačicama se isključuju iz upotrebe, nemate nijedno vozilo sa tablicama koje ima kvačice, y ili w. Na ovim tablicama se to nalazi. Proverom smo utvrdili da je ovim registarskim tablicama registracija istekla 2020. godine. Kako je to vozilo moglo da se kreće, kako je moglo da uđe na KiM i pritom da navodno nosi oružje i ekpsloziv. Da stvar bude još interesantnija, reč je o vozilu, za koje je prijavljeno da je ukradeno i to mesec dana pre nego što je istekla registracija. Jasno je svima o kakvim se lažima ovde radi", poručio je Petković i dodao: 

"Juče su postavljali nove kontejnere i nekakve barijere čime dovode nove snage ROSU policije, kakva je to deeskalacija. Vi ste fašisti u Prištini koji maltretirate naš narod, vi sa vašom ideologijom i izvršite etničko čišćenje, to ste planirali do Vidovdana. Mi hoćemo da sačuvamo mir, vidite šta oni rade, kako planiraju i nameštaju. Dovode različito naoružanje, ne bi li to bio povod da pretresaju sve, da zastrašuju naš narod. Nećete uspeti da razorite Srbiju, da proterate srpski narod sa KiM, neće vam proći svi trikovi i laži, otrkili smo sve njihove planove i na vreme obavestili sve službe, sve to rade jer neće dijalog, da ne pominjem da ne žele ZSO. Ovo je šamar i Borelju i Lajčaku i svima u EU. Ovo je pokazatelj da imamo posla sa čovekom koji nije čist u glavu. Juče su, tek posle godinu dana pritvora, drže ga godinu dana, podigli su optužnicu opet za navodne ratne zločine i tako svakog dana. Nema razgovora sa Kurtijem dok se ne oslovode svi Srbi. Ne možete da se okrenete normalno da radite bilo šta jer morate da trošite energiju na ovakve stvari. Predsednik Vučić je i juče i danas u kontaktima sa našim vojnim vrhom, obratiće se u roku od 24 sata, a mi ćemo kao i do sada da radimo sve što možemo, da se borimo za svakog našeg čoveka i činimo sve da sačuvamo mir, istakao je Petković.

Podsetimo, vanredna konferencija usledila je nakon što je kosovska policija u Zvečanu sinoć pokušala da izvede nova hapšenja Srba, o čemu se oglasio i ministar policije Dželjalj Svečlja, navodeći da "Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo", ali ne i da li je reč o hapšenju.

Akcija kosovske policije uznemirila je građane Zvečana, budući da se u gradu odjednom pojavilo više vozila iz kojih su izašli specijalci i zauzeli položaje oko zgrada, a Svečlja tvrdi da je policija "sprečila teroristički napad".

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()