Vučić o situaciji na KiM: U toku je etničko čišćenje Srba

Ta akcija je krenula još pre godinu dana u Štrpcu, a njen cilj je da se pohapse ili ubiju svi viđeniji Srbi, saopštio je predsednik Srbije

06.07.2023. 12:23
  • Podeli:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u obraćanju javnosti da se Srbija nalazi u do sada najtežoj situaciji po pitanju KiM i to ne svojom krivicom, kao i da je u toku etničko čišćenje Srba sa KiM koje sprovodi prištinski režim.

"Juče smo imali razgovore sa evropskim predstavnikom u dijalogu sa Prištinom Miroslavom Lajčakom i EU je pokušala koliko je moguće da zatraži i zahteva neku vrstu deeskalacije. Srbija je ispunila apsolutno sve što se od nje tražilo da bi došlo do eskalacije, ali do toga ne dolazi zato što režim u Prištini to ne želi", rekao je Vučić u Predsedništvu Srbije.

Kazao je da do toga ne dolazi i zato što još neki podržavaju Prištinu u tome.

"Danas se naša zemlja nalazi u najtežoj sitauciji, ne svojom krivicom, neodgovornošću i neozbiljnošću, kao i ne svojom željom da ne budu sačuvani stabilnost i mir, već svakodnevnim aktivnostima režima u Prištini. Već 11 godina učestvujem u dijalogu i kažem da je u toku tiho etničko čišćenje i želim da vas obavestim da je u toku dobro planirana i organizovana akcija progona Srba koju podržavaju i neki međunarodni krugovi. Ta akcija je krenula još pre godinu dana u Štrpcu, a njen cilj je da se pohapse ili ubiju svi viđeniji Srbi, ta akcija je brižljivo pripremana čemu je prethodila potpuna kriminalizacija srpskog naroda u kojoj su učestvovali strani, ali i domaći mediji potpomognuti iz inostranstva", rekao je Vučić.

Kazao je da tome doprinose i oni koji na to ćute i gledaju blagonaklono  akcije koje sprovodi Priština.

"Ono što bih nazvao tihim i ne sasvim tihim etičkim čišćenjem Srba na KiM, koji valjda nemaju pravo da tu žive ako se nisu zakleli Kurtiju", rekao je Vučić i dodao da je na sreću takvih Srba malo na KiM.

Foto: Sava Radovanović

On je na konferenciji za novinare rekao da možda nije trebalo to da kaže i da bi mu, da nije rekao da je u toku etničko čišćenje, bilo lakše da objasni situaciju delu naroda koji to ne mora da oseća i trpi i koji u ovom trenutku ima neke druge prioritete oko posla, odmora i svega drugog.

"Bilo bi mi lakše i politički, da zabijem glavu kao noj u pesak i kažem ništa strašno, još poneki Srbin je uhapšen i ništa se nije desilo, živeli smo i živećemo i dalje sa tim. Da li se time dodvoravam neodgovornim tipovima koji bi svakoga dan da vode rat protiv jačih kao što je NATO, ali da to ne rade oni već neko u njihovo ime. Ne, ne pada mi na pamet, ali mi ne pada na pamet da lažem sopstveni narod, lažući sebe da se stvari ne menjaju", rekao je Vučić.

On je potom nabrojao i sve Srbe koji su već više od godinu i po u pritvoru što je nezabeleženo u modernom svetu osim, kako je rekao, "ako niste osumnjičeni za najteža krivična dela poput ubistva ili proizvodnje i prodaje opojnih droga."  Vučić kaže da je ta akcija krenula još u Štrpcu, krajem 2021. godine, kada su uhapšeni Bratislav Nikolić Braca, Saša Milosavljević, Dimitrije Račićević, Dragomir Milosavljević, Saša Spasić i Jadran Kostić. 

"Nikolić je u pritvoru u Podujevu, Račićević u Gnjilanu, Milosavljević, Spasić i Kostić u severnom delu Kosovske Mitrovice. Znate li zbog čega su ti ljudi u pritvoru? U pritvoru su više od godinu i po dana, jedinstven slučaj u celom svetu. Zbog tobožnje zloupotrebe službenog položaja. Jeste li čuli nekada da neko ko nije optužen za najteža krivična dela poput ubistva ili stavljanje u promet i proizvodnja opojnih droga da je u pritvoru godinu i po dana? Ne postoji takav slučaj u celom svetu", rekao je Vučić i nastavio:

"Ali, Štrpce je obezglavljeno i u Štrpcu više niko ne sme da podigne glavu i ne može da podogne glavu, barem oni tako misle, i misle da su na takav način rešili problem".

Kako je rekao, ćuti Euleks, ćuti cela međunarodna zajednica.

"Mogao sam i ja da ćutim, niko u Srbiji se ne bi ni setio, ne mogu da ćutim jer neću da učestvujem i da saučestvujem u progonu svog naroda time što bih se pravio naivan kao što se prave mnogi u svetu i da sebe ograničavam hoću li istinu ljudima da kažem ili ne", naveo je predsednik.

Predsednik je pokazao i najnoviju mapu od jutros i nabrojao sve tačke i imena mesta koje su zauzeli na severu da, kako kaže, "Srbi više nikad tu ne mogu da podignu barikade ili da tu prođe neophodna roba poput lekova, što ću i dokazati."

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić je naveo mesta, a među kojima su Jarinje, Šapić, Belo brdo, Jošanica, Izvori, Hajdučki konak, Zvečan, Zubin potok, Brnjak, Lučki most...

"To su sve tačke u kojima pokušavaju da pokažu da Srbi ne mogu da podignu barikade i da bi sprečili dotok robe, da bi Srbi ostali bez hrane i lekova, da unesu strah u sve srpske kuće i da skupom kupovinom kupe one bedne Srbe kojih je malo, ali koji rade za njih", rekao je Vučić, navodeći da je takvih 30 u tzv. kosovskim snagama bezbednosti.

On je rekao da je plan da, protiv Rezolucije 1244, do kraja 2027. u tim snagama bude 4.950 ljudi.

Ališa Kerns poznata po svom antisrpskom delovanju

Pomenuo je i lobistu Ališu Kerns za koju je rekao da je poznata po svom antisrpskom delovanju te pomenuo njene napade na dva stuba srpskog naroda na KiM - na SPC i zdravstveni sistem.

"E, pa gospođo, mi sad spremamo istragu, da vidimo ko te plaća za te laži. Ako vlada Velike Britanije nije reagovala, mi moramo da reagujemo"; rekao je Vučić i pomenuo taksativno sve napade na hitnu pomoć i srpsko zdravstvo na KiM, kao i zaplene lekova i medicinskog materijala.

Naglasio je i da je zaustavljano i pretresano svako sanitetsko vozilo u kom su bili operisani ljudi, čak i pod rotacijom, maltretirano medicinsko osoblje, sa ciljem da se uruši zdravstveni sistem Republike Srbije na Kosovu i Metohiji.

Sastanak sa NATO i zahtev SB UN

Predsednik Srbije je najavio da će u narednom periodu prvo ići u Beč i da je Srbija čekala formiranje ZSO, ali da se to neće dogoditi.

"Ali pošto od toga nema ništa zahtevaću sastanak s predsednikom NATO Jensom Stoltenbergom, bilo gde na kugli zemaljskoj, a onda upućujemo zahtev za hitnu sednicu SB UN kao poslednju opciju", kazao je Vučić i nabrojao:

"Pod 1 - zahtevaćemo po članovima 9 i 15 da momentalno na terenu onemoguće dalje delovanje svih prištinskih bezbednosnih struktura na severu KiM. Pod 2 - da se izvrši demilitarizacija svih albanskih formacija u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i eventualno treća tačka koja će zavisiti od ove druge".

Dotakao se i  izlaganja Aljbina Kurtija tokom jednog od sastanaka u okviru dijaloga u Briselu gde je rekao da je "veća opasnost od Vučića po Kosovo samo SPC".

"Time me je počastio i neobično mi je drago zbog tih reči", kazao je Vučić citiravši potom Kurtijevu izjavu da je "SPC izvor sveg zla na KiM".

Zabrana izvoza municije i oružja

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas da će sledeće nedelje najverovatnije potpisati odluku o zabrani daljeg izvoza municije i bilo kakvog oružja i oruđa iz Srbije, jer je vitalni nacionalni interes Srbije u ovom trenutku ugrožen do poslednjeg stepena.

"I sve neophodno da bude pripremljeno u slučaju agresije na Republiku Srbiju. Sve logističke pripreme se sprovode", rekao je Vučić.

Napomenuo je da će, po pitanju zabrane izvoza municije i oružja, biti provereno kako stoje stvari u ugovorima.

Važno je da građani znaju da imamo dovoljno gasa za predstojeću zimu, ukupno 584 miliona kubika trenutno u Srbiji i Mađarskoj, što su dovoljne rezerve, istakao je Vučić.

"Što se tiče goriva, imamo dizela za 92 dana i za 81 dan benzina. Što se tiče naše vojske, potpuno su sve popune izvršene i hrane, 100 odsto popune hranom i gorivom. Vredno smo radili u prethodnom periodu i građani su imali odgovornu vlast koja je spremna i za zimu i za sve druge izazove", naglasio je predsednik Srbije.

Na pitanje da prokomentariše jučerašnja dešavanja u Skupštini, predsednik je rekao da je čuo mnogo ružnih i groznih reči i neprimerenih izjava u Skupštini, te da se lično čuo sa Aleksandrom Martinovićem i rekao mu šta mu sve zamera, ali da je uveren da on tako nije mislio.

Vučić je dodao i da mu se Martinović lično izvinio za reči u Skupštini.

"Niti sam pratio, niti sam znao sve. Nisam znao ništa šta se događalo, onda sam sa danom zakašnjenja tražio da pogledam šta se zbilo u Narodnoj skupštini. Video sam mnogo besprizornih izjava, mnogo nekulturnih i najprimitivnijih mogućih napada, ne samo na ministra Martinovića već i na mene, Anu Brnabić i na svakog od nas. U svojoj najbližoj porodici imam žene koje bi dale sve na svetu da budu majke a ne mogu. Vidite, vi koji ste hvalili i pozivali u goste neke, i kod vas su izgovarali one reči da moje dete i moga brata treba neko da siluje i da treba da završi u šahtu, ubijen, na to niste reagovali već vam je bilo simpatično, pa ste ih pozivali da to ponavljaju u vašem studiju. I to je valjda normalno, i to od strane istih onih koji su se našli uvređeni. Jer, ako su u pitanju deca Aleksandra Vučića, ta deca su dobra samo kad su mrtva deca. I uvek ste ćutali na to i uvek to opravdavali", rekao je predsednik i pomenuo uvrede na račun Martinovića u Skupštini poput "ušatog" i slične koje su dolazile od strane "lepog Ćute" pa upitao građane kako bi bilo kad bi "lepi Ćuta" njihovo dete nazvao ušatim.

Vučić je potom rekao da je on pozvao Martinovića i iskazao, ne samo svoje neslaganje već svoje ogorčenje bez obzira na to koliko je bio pritisnut i koliko su brutalnih i bljutavih gadosti izgovarali tog dana.

"Mnogo gorih od toga što je izgovorio Martinović u Narodnoj skupštini i rekao mu da se povuče iz Narodne skupštine zato što sam smatrao da tako nešto ne smete da uradite", rekao je Vučić.

'Članice UN obavezne su da spreče anticivilizacijski ishod na KiM'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su sve države članice Ujedinjenih nacija međunarodno-pravno obavezne da deluju i spreče anticivilizacijski ishod na KiM.

"U skladu sa tim, mi ćemo razmotriti i zahtev Srpske liste i srpskog naroda sa KiM. Nećemo žuriti sa tom odlukom, jer ona nosi dramatične posledice. Tiče se zahteva da policijske i druge bezbednosne strukture privremenih institucija u Prištini proglasimo terorističkim organizacijama", istakao je Vučić u obraćanju javnosti.

Kako je rekao, Srbija ne reaguje na osnovu na novinskih pritisaka i ne može da se ponaša neozbiljno kao režim Aljbina Kurtija u Prištini.

"Na ozbiljan i odgovoran način donosićemo odluke i o tome ćemo u narednih 14 dana upoznati sve naše partnere u međunarodnoj zajednici. Upoznaćemo naše partnere na Zapadu, naše partnere i prijatelje na Istoku", naveo je Vučić.

Kako kaže, sledeće nedelje će javnost biti obaveštena kada bude upućen zahtev za hitnom sednicom Saveta bezbednosti UN.

"Ja ću zaustaviti sve svoje obaveze i lično ću kao predsednik Republike prisustvovati toj sednici - ako do nje dođe, a verujem da će doći. Posle toga ćemo govoriti o svemu drugom. Nadam se da će do tada svi ljudi razumeti i pokušati da sačuvaju živote Srba", naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je video premijere pojedinih zapadnih zemalja da pričaju o napadima na novinare, ali bi, kako kaže, trebalo da ih bude sramota što se nisu setili da pitaju kako je Dragiša Galjak.

"Jeste li čuli da neko pita ko je Dragiši Galjku, Srbinu iz Kosovske Mitrovice, pucao u leđa? On je kažnjen, jer je nosio infuziju i lekove - uhapšen, prebijen i kažnjen", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije dodao je da nismo mogli da čujemo da je nekog za to briga, da nekog to interesuje. Izjavio je danas da se Srbija ne sprema za rat, već se zalaže za mir i stabilnost i deeskalaciju situacije.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li se Srbija sprema za rat i šta ako odgovori Jensa Stoltenberga i zahtev za održavanje hitne sednice SB UN bude neodređen i istakao da je Srbija učinila sve da deeskalira sukob.

"Znam ja šta je vaša namera, da kažete da vas neko vraća u 90-te. Šta god da uradimo, uvek ćemo biti krivi. To nije od juče, već od ko zna koliko godina. Srbija se ne sprema za rat, ali je spremna da sačuva živote našeg naroda, svoju zemlju od svih onih koji žele da je ugroze i njen integritet i suverenitet. Ta pretnja koju ste hteli da iznesete i optužite nas da se pripremamo za rat na vašu žalost nije prošla", rekao je Vučić.

On je ponovio da je Srbija ispunila sve zahteve EU i da je spremna dalje da nastavi da radi na deeskalaciji, ali da to ne zavisi samo od Srbije.

Na pitanje Tanjuga o čemu će razgovarati u Beču sa mađarskim i austrijskim premijerima Viktorom Orbanom i Karlom Nehamerom, Vučić je odgovorio da će tema biti sva bitna pitanja.

"Razgovaraćemo o migratornim kretanjima i svim drugim pitanjima i sa Nehamerom i sa Orbanom koji su istinski prijatelji naše zemlje", naglasio je Vučić.

U prvih šest meseci priliv stranih investicija 2,122 milijarde evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je naša zemlja u prvih šest meseci imala dobar priliv direktnih stranih investicija u vrednosti 2,122 milijarde evra, što je za 31 odsto više nego prošle godine u istom periodu.

"Uvek se ubrzava u trećem i četvrtom kvartalu, verujemo da ova godina može da bude rekordna i da ukupan priliv premaši 4,5 milijarde evra, što bi bilo izuzetno. Sve veći udeo je azijskih investicija i Kine i Kapana, dok se smanjuje udeo u ukupnim investicijama nekih drugih", istakao je Vučić.

Zamolio je vladu da se posebno posveti rastu BDP, i u rudarstvu, pre svega da se više kopa ugalj, dodao je Vučić.

"Posebno ih molim da se posvete građevinarstvu i velikim reformama, gde bismo visoke kamate mogli da nadoknadimo na neke druge načine i da izađu sa novim predlozima i da to ubrzamo u trećem i četvrtom kvartalu, jer nam od stope rasta zavisi sve drugo", rekao je Vučić.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()